Situacija u Srbiji je izuzetno teška i ozbiljna, jer se veliki broj pacijenata zaraženih korona virusom nalazi na bolničkom lečenju, a veliki broj zaraženih je i među zdravstvenim radnicima, ocenio je infektolog dr Mijomir Pelemiš. Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović ističe da se situacija ne smiruje, a da je broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom veliki.

"Zdravstveni radnici su umorni, kapaciteti su puni, ali se uvek nađe mesto za svakog pacijenta", rekao je dr Pelemiš nakon sastanka direktora kovid bolnica u Srbiji sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, 15. decembra 2020. godine.

Naveo je da je do dolaska vakcine neophodno strogo pridržavanje mera i upozorio da je virus ušao i u porodice zdravstvenih radnika. "Cele porodice zdravstvenih radnika su zaražene što znači da je sve manje njih koji mogu da brinu o pacijentima", rekao je Pelemiš.

Ističe da je ceo svet u problemu, a ne samo Srbija, i da ne sme da se govori da je situacija dobra ako nije. Kako kaže, virus jeste mutirao, ali se ništa nije promenilo. "Sve je više teških pacijenata, jer je mnogo ljudi zaraženo, leče se kod kuće i dođu kasno kod lekara. Neki lekari leče pacijente u kućnim uslovima, a da za to nisu kvalifikovani", upozorio je dr Pelemiš.

Sve je više bolesnika koji se u prijemno-trijažne ambulante javljaju noću. Da li zbog straha da noć dočekaju sa simtpomima ili se tada intenziviraju tegobe, ali noći su nam najteže.

 Naveo je da u situaciji kada je u bolnicama više od 9.000 zaraženih, kada se povećava broj umrlih i broj pacijenata na respiratoru ne može se reći da je situacija dobra. "Vakcina daje nadu. Jedan broj zemalja počeo je da primenjuje vakcine i nadam se da ćemo i mi uskoro", zaključio je Pelemiš.

"Na Infektivnoj klinici nema slobodnih mesta, jer koliko u toku dana otpustimo pacijenata toliko primimo novih", izjavio je direktor te zdravstvene ustanove dr Goran Stevanović. Naveo je da je takva situacija u svim kovid bolnicama u Srbiji.

"I dalje raste broj pacijenata koji su na bolničkom lečenju. Sve je više bolesnika koji se u prijemno-trijažne ambulante javljaju noću. Da li zbog straha da noć dočekaju sa simtpomima ili se tada intenziviraju tegobe, ali noći su nam najteže. Teške su zbog organizovanja transporta pacijenata i pronalaska slobodnih mesta", naveo je Stevanović posle sastanka direktora kovid bolnica saministrom zdravlja dr Zlatiborom Lončarom.

"Situacija se ne smiruje, a broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom je veliki", ocenio je Stevanović. Traži se mesto više, ali još uvek uspevamo da smestimo sve pacijente. Čekanja su ogromna, gužve su još veće, naglasio je direktor Infektivne klinike. "Da li mi možemo pravovremeno i brzo da zbrinemo sve bolesnike – ne možemo. Apelujemo na strpljenje, pogotovo u prijemno-trijažnim centrima", rekao je dr Stevanović.

Naveo je da zdravstveni sistem u ovom trenutku brže i više ne može, ali da još uvek može da se obezbedi mesto za sve pacijente. "Da li će pacijent biti primljen u Beogradu ili Sokobanji zavisi od trenutno slobodnih postelja, ali i težine kliničke slike i toga da li pacijent može da se transportuje", objasnio je Stevanović.

Izvor: RTS