Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 14. februara slave Svetog Trifuna, a za njega se vezuju brojni običaji.
Sveti Trifun se smatra zaštitnikom vinograda, useva i iskrene ljubavi hrišćana, a mi smo pitali etnologa Sašu Srećkovića, muzejskog savetnika iz Etnografskog muzeja, da nam otkrije koji običaji su važni da se tog dana obave.
Orezivanje vinograda
Kako je Sveti Trifun zaštitnik vinograda postoji jedan važan običaj koji svaki vinar treba da uradi kako bi godina bila plodonosna.
"Glavni običaj na ovaj dan je orezivanje bar jednog čokota vinove loze, koji se potom prelije vinom. Zato se Sveti Trifun u narodu (naročito u Timočkoj krajini) nazivao 'Orezač' ili 'Zarezoj'", rekao nam je Saša, a onda otkrio manje poznate običaje koji se u ostalim delovima Srbije vežu za Svetog Trifuna.
"U šumadijskim selima Trifundan je i zavetni dan, jer se verovalo da će Sveti Trifun štititi selo od grada, poplava, raznih insekata i štetočina (poput skakavaca). U negotinskom kraju trudnice su išle na taj dan da orezuju lozu (imitativni magijski princip da će slično proizvesti slično, tj. biće dobar rod u vinogradu ako je gravidna žena orezivala lozu). Ponegde je Sveti Trifun i krsna slava tog mesta, gde domaćin slave ('podrumar') sprema i diže kolač za slavu. Svake godine se podrumar, tj. domaćin menja."
Trpeza za krsnu slavu
Domaćini koji Svetog Trifuna slave kao krsnu slavu treba da znaju šta po običajima i verovanjima treba da se nađe na njihovoj slavskoj trpezi kako bi u potpunosti ispoštovali sveca.
"Vinogradska pogača, žito i vino su osnova slavske trpeze. Pored toga, treba pripremiti vinogradski gulaš (ako nije posan dan) i piletinu ili ćuretinu u vinskom sosu. A ako je posan dan onda bi bilo dobro pripremiti rečnog raka ili škarpinu u vinu", objasnio nam je etnolog Srećković.
Vremenske prilike
Veruje se i da Sveti Trifun može da predvidi kakva će godina da bude, što se tiče vremenskih prilika, ali i kako će usevi da rode.
"Ako je na Trifundan vedar i sunčan dan kaže se da će naredna godina biti sušna i nerodna, a ako je kišni dan ili mraz veruje se da će usevi i voće dobro roditi", otkrio nam je etnolog Saša.
BONUS VIDEO: