Značaj praznika Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum.

Od svih je najznačajniji Kosovski boj i pogibija kneza Lazara pa se tog dana, pored svetog Amosa, slavi i crkveni praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara i služi parastos srpskim ratnicima poginulim u bici na Kosovu Polju.

Kneza Lazara Srbi ne pamte samo po hrabrosti u bici na Kosovu, veći i po zadužbinarstvu jer je za života izgradio mnoge manastire i crkve.

Na ikoni knez Lazar se predstavlja u carskoj odori, u levoj ruci drži svoju odsečenu glavu, kao simbol mučeničke smrti, a u desnoj krst. 

Za taj praznik vezani su i mnogi narodni običaji i verovanja. Jedno verovanje naročito poznato u Vojvodini je da ono što bi čovek tada video, u tome bi kasnije imao uspeha.

Na Vidovdan se mogla videti i budućnost. Toga dana se mnogo gatalo i proricalo. To su najčešće činile devojke nadajući se da će videti budućeg izabranika. 

Veza Vidovdana s vidom manifestovala se i u narodnoj medicini pa se uoči praznika ili pak na praznik izjutra brala trava zvana vidovčica, koja se potom stavljala u vodu i služila za umivanje. 

U srpskom narodu Vidovdan je i dan žalosti, pa je zadržan običaj da se na ovaj dan ne prave slavlja, ne igra i ne peva.

Ovde pogledajte kalendar poznatijih srpskih slava.