Marko Živić, oboleo od korona virusa, priključen je od juče navodno na respirator, prenose beogradski mediji. Glumac je smešten u Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović", gde se lekari bore za njegov život.

Živić je oboleo od kovida u drugoj polovini septembra, ali mu je tada stanje bilo takvo da je bio pušten na kućno lečenje. Kada su se simptomi pogoršali, ponovo je primljen u bolnicu. Njegovo zdravlje je posebno narušeno zbog karcinoma jednjaka i želuca koji mu je operisan 2008. godine. Po prijemu u kovid odeljenje, Marko je bio nekoliko nedelja na pojačanom kiseoniku, ali ga je dobijao preko maske, a sada je, navodno intubiran.

"Saturacija je počela da pada i svi parametri su mu bili veoma loši, posebno krvna slika. Ima obostranu upalu pluća, a dodatnu komplikaciju mu je napravila bakterija digestivnog trakta", piše Informer. Prema navodima, glumac je u veoma lošem stanju ali se svi nadaju da će uspeti da se izbori sa infekcijom.

Podsetimo, nivo kiseonika u krvi, odnosno, saturacija jedan je od najvažnijih pokazatelja koliko je osoba zaražena korona virusom zdravstveno ugrožena. U zavisnosti od izmerene saturacije, kao i od ostalih simptoma, lekar će doneti odluku da li je potrebno bolesniku dodavati kiseonik i na koji način.

Saturacija se meri pulsnim oksitometrom, koji nije skup ali se ne preporučuje se da ga pacijenti sami koriste, jer se lako može doći do pogrešnih zaključaka

Izvor: Lepa&Srećna