Djordje Stojanović je radio kao lični krojač i garderober u kući Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke od 1970. do 1980. godine. Tokom deset godina rada, pratio ih je na svim putovanjima a njegova svedočenja otkrivaju i drugu stranu poznatog para.

"Predsednik je jako voleo Jovanku", priča Stojanović. "On je plamteo od sreće, sijao je kad izađe negde s njom." Za prvu damu Jugoslavije spremana je uvek posebna garderoba, a njene haljine su često bile kreirane po ugledu na toalete kraljice Elizabete II.

"Tamo gde su kod kraljice bili dijamanti kao ukrasi, na Jovankinim haljinama su bili kristali, ali sve drugo je bilo po uzoru na kraljevske večernje haljine. Jednom prilikom, bili smo u Kuparima, a ona mi je tražila da iskrojim kostim od kineske svile. Tada se prvi put dogodilo da me pozove da ja obavim probu kostima inače ranije to nikad nije bio slučaj.

Skinula se u kombinezon i grudnjak, a grudi je imala - izmišljene, kao san. Zagledao sam se, ali nisam gledao grudi kao grudi, već neke tamnobraon fleke koje su joj izbile na koži od sunčanja.

Toliko sam se zaneo, imao sam samo 34 godine, da je ona primetila u ogledalu da je gledam i presekla. "Idite, Djordje", rekla je, "ja ću vam javiti šta još treba da se uradi", priča Stanojević. "Ona je odmah to ispričala dalje, pa su rekli kako se njen krojač zaljubio u njene grudi."

Uprkos fantastičnom izgledu, i velikoj Titovoj ljubavi, čak je i Jovanka bila ljubomorna. Prema rečima Stanojevića, razlaz između Tita i nje bio je iniciran njenom ljubomorom i odbijanjem da ga više prati na putovanjima.

Profimedia Kako se Djordje Stojanović, lični krojač Tita i Jovanke seća rada za predsednika i prvu damu Jugoslavije.

Izvor: Lepa&Srećna