Gojaznost je povezana sa brojnim zdravstvenim rizicima. Razlika između muškaraca i žena u tome kako se u telu skladište masti od viška kalorija dovodi i do razlike u podložnosti bolestima među polovima.

Koje su posebne opasnosti za žene objašnjava nam prof. dr Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodina, koji se rganizacijom i reorganizacijom ustanove u kovid jedinice - uspešno borio sa virusom korona tokom prvog talasa epidemije u Srbiji.

S obzirom na to da Lepa&Srećna vodi akciju "Kalorijama protiv korone", sa ciljem da podigne svest o rizicima gojaznosti, pitali smo dr Stokić i koji su glavni uzroci gojaznosti kod većine žena i kave rizike ona nosi.

PROF. DR EDITA STOKIĆ EKSKLUZIVNO: novi nalazi o vezi gojaznosti i korona virusa

"Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da više od milijarde ljudi ima prekomernu telesnu masu, a 300 miliona ispunjava kriterijume za gojaznost. 26% procenata žena uzrasta 20 do 39 godina ima prekomernu telesnu masu, a 29% je gojazno", kaže dr Stokić.

Porast telesne mase za 10% povećava rizik razvoja ishemijske bolesti srca za 13% kod muškaraca i 8% kod žena.

 "Gojaznost na mnogo načina negativno utiče na zdravlje žena. Prekomerna telesna masa ili gojaznost povećava rizik nastanka tipa 2 dijabetesa i bolesti koronarnih krvnih sudova kod žena.

Porast telesne mase za 10% povećava rizik razvoja ishemijske bolesti srca za 13% kod muškaraca i 8% kod žena.

Kod normalno uhranjenih žena, prevalencija povišenog krvnog pritiska iznosi 23%, a ako postoji gojaznost čak 48% i raste sa povećanjem prekomerne telesne mase.

Gojaznost ima i nepovoljan efekat na reproduktivnu funkciju kod žena.

Kod gojaznih žena češća je anovulacija,amenoreja, poremećaji menstrualnog ciklusa, sterilitet i sindrom policističnih jajnika. Kod gojaznih trudnica češće su gestoze, abnormalnosti položaja placente i ploda.

ZAŠTO JE GOJAZNOST OPASNA ZA ŽENE: rizik od karcinoma, steriliteta i srčanih oboljenja
Shutterstock  

KOLIKO SE UGOJITE OD JEDNOG KEKSIĆA DNEVNO: nećete verovati u rezultat, ali ovo je jedna od tajni gojaznosti

Takođe, porodjaj gojaznih žena češće se završava carskim rezom i povećanim rizikom nastanka komplikacija tokom trudnoće i posledicama za majku i plod.

Uočena je povezanost između gojaznosti i depresije kod žena, iako kulturološki faktori mogu uticati na ovu povezanost.

Gojazne žene su u većem riziku od nastanka malignih bolesti, poput malignih bolesti endometrijuma, raka grlića materice, raka dojke i drugih", ističe dr Stokić.

Prema njenim rečima, i u slučaju zaraze korona virusom i obolevanja od kovida-19, gojaznost je udružena sa razvojem čitavog niza komplikacija, tako da praktično ne postoji organ ili sistem organa koji nisu zahvaćeni.

Zato gojaznost treba lečiti što pre.

Dr Stokić podseća da osnovu lečenja čini dijetoterapija zasnovana na principima pravilne ishrane. Ona treba da bude individualizovana hipoenergetska ishrana, programirana tako da se u obzir uzmu pol, godine života, nivo fizičke aktivnosti, te koincidentne bolesti i komedikacija.

Tekst: Lepa&Srećna