Poznati pozorišni i televizijski glumac Lazar Ristovski je rođen 1952. godine u Ravnom Selu. 1972. godine se preselio u Beograd, gde trenutno živi i radi. Sa suprugom Danicom je u braku više od 40 godina, žive u skladnom braku i imaju dva sina Petra i Jovana.

Otac mu je poreklom Makedonac, a majka Crnogorka. Na selu su vodili veoma skroman život, pa se može reći da je njegovo detinjstvo obeležilo veliko siromaštvo. Otac je radio kao pružni radnik, a majka je bila domaćica koja je kad-kad radila u seoskoj Zadruzi. Štaviše, on je više puta priznao u intervjuima da je njegov život tada bio obeležen velikim siromaštvom, ali i velikom nadom i verom u bolje sutra.

Govorio je da je sanjao velike snove o uspehu, a tome su doprinosile knjige i filmovi koje je gledao. Tokom svog školovanja živeo je u internatu, a na primeni ispit je došao u Beograd na Državni institut za fiskulturu, gde je položio atletiku i plivanje. U meuvremenu je polagao i ispit na Fakultetu dramskih umetnosti, gde je prošao u uži krug.

Sudbina je odlučila da on ipak ostane u Beogradu i da tu nastavi borbu za svoje velike snove. Morao je da se snalazi u velikom gradu, nije imao ni prijatelje, ni porodicu. Isticao je u svojim intervjuima da je spavao na klupama u parkovima, ali pored svega toga on stoički je podneo sve nedće i hrabro gazio ka svom uspehu.

U klasi je bio sa legendarnim glumcima Radošem Bajićem, Bogdanom Diklićem, Snežanom Savić i mnogim drugima. Pored brojnih filmova i serija u kojima smo imali prilike da gledamo Ristovskog, on se oprobao i kao pisac, pa je publika do sada imala priliku da se susrertne sa njegova 2 romana i 2 zbirke priča. Veliki je umetnik oduvek bio, a njegov prvenac u kojem je preuzeo tri veoma važne uloge je film "Belo odelo" koji mu je doneo značajne nagrade.

Laza Ristovski je sasvim sigurno dobar primer da ukoliko nešto volite ili želite, to uz naporan rad, trud i malo sreće možete i da ostvarite.

Izvor: Lepa&Srećna