Sa prvim toplim danima, svi priželjkuju bronzanu boju kože uz koju divno izgledaju bluze kratkih rukava i kraće suknje, ali sunčanje i odlazak u solarijum su odavno na spisku zabranjenih stvari. Dobro rešenje su kreme za samopotamnjivanje, a izbor je - iz sezone u  sezonu - sve veći.

Kad odaberete preparat po svom ukusu, obavezno prvo pripremite kožu dobrim pilingom, najmanje 24 sata ranije. Mnogi su i dalje u nedoumici - da li se treba prvo depilirati? Odgovor je "da", ali ni to ne treba činiti neposredno pred "bronziranje". Posle brijanja, sačekajte da prođe bar nekoliko sati, da bi sve pore bile zatvorene i eventualne mikroskopske povrede na koži bile potpuno sanirane. Posle depilacije toplim voskom, sačekajte jedan dan.

Nakon tuširanja, namažite kožu hidrantnim mlekom, sačekajte da lepo upije, pa zatim nanesite krem ili sprej za samopotamnjivanje. Idealno je da imate rukavicu za ovu svrhu, ali i obične plastične mogu da posluže. Utrljajte ravnomerno preparat i sačekajte da se dobro upije pre nego što se obučete. Prvo tuširanje je dozvoljeno tek 8 časova kasnije, ali nipošto nemojte čekati duže od 24 sata. Posle prvog tuširanja, možete nastaviti sa uobičajenom negom - kremama, mlekom ili uljima za telo.

Boja se obično zadržava 7 do 10 dana, a nakon toga možete ponoviti tretman. Izbegavajte primenu krema za samopotamnjivanje na iritiranoj koži, a imajte u vidu i mogućnost da neke od njih izazovu pojavu bubuljica i akni. U tom slučaju, pokušajte sa preparatom druge konzistencije (na primer, pena) i drugog proizvođača.

Najveće greške se uočavaju na prevojima kože - laktovima ili kolenima, gde je važno temeljno ukloniti pilingom odumrle ćelije. Nipošto ne preterujte s količinom preparata, jer će ova mesta ostati tamnija. Štaviše, bolje je da čak "razblažite" kremu nekim mlekom za negu pre nego što ga na te tačke nanesete.

Ipak, kolena i laktove možete prikriti odećom, dok će greške na licu ostati jasno vidljive. Zato budite oprezni, koristite kreme namenjene specijalno za lice i ne računajte da ih možete stavljati kao bronzer mada vam efekat "zvuči slično". Dakle, ni slučajno ne mažite "self-tan" krem samo na jagodice, već ga razmažite po celom licu, ali u vrlo tankom sloju. Ne preskačite deo ispod očiju i ne zaboravite uši.

Izvor: Lepa&Srećna