Kako koža stari, tako je šminkanje sve veći izazov pa žene radije odustaju od korišćenja korektora ili pudera bojeći se da ne izgledaju groteskno. To je pogrešan potez, baš kao i uporno nanošenje mejk-apa na način na koji ste to činili kad ste bili u zlatnim tridesetim godinama.

Čim počne opuštanje kože, naročito na kapcima i ispod očiju, treba da prilagodite upotrebu korektora i ajlajnera. Slično je i sa boricama oko usana, koje mogu izgledati mnogo upadljivije ako ne promenite karmin. Saveti televizijskih šminkera koji imaju iskustva sa gošćama najrazličitijih dobi vredni su čistog zlata.

"Prvo što treba da uradite, jeste da pripremite kožu", kaže Džejd Mulet, koja je šminkala mnoge irske televizijske zvezde i gošće. "Očistite je i namažite hidrantnom kremom, izmasirajte da dobro upije. Nanesite podlogu za šminku - prajmer (eng. primer), pa onda svetli konsiler na sredinu nosa i čela, u unutrašnje uglove očiju, kao i iznad jagodica. Konsiler (eng. concealer) treba da bude dve nijanse svetliji od vašeg pudera. Nanosite ga vlažnim sunđerom, tapkanjem a ne utrljavanjem.

Ispod očiju, istom metodom, nanesite korektor (eng. corrector). Sada naprašite lice puderom za setovanje, pa isprskajte sprejom za učvršćivanje šminke", savetuje ona. Ne brinite da će se ovi slojevi skupiti u borama, naprotiv.

Kad je reč o očima, ona savetuje da prestanete sa korišćenjem ajlajnera i, umesto njega, stavljate samo tamniju senku ili meki krejon na ivice kapka. Maskara, po njenim rečima, isto može biti smeđa a ne više crna kao u mladosti. 

Što se tiče boja, birajte mat tonove, bez ikakvih šljokica ili sedefa, a na usnama će često lepše izgledati samo tanak sloj hranljivog sjaja sa malo pigmenta nego debeli slojevi karmina.

Izvor: Lepa&Srećna