Opadanje kose teško pada i muškarcima i ženama, ali lakše je ako znate da je to posledica nekog prolaznog stanja. Tako se, na primer, mnogima dešava da zbog preležane korone vide da im se kosa proređuje, ali uz pravilnu ishranu i eventualne suplemente, ona ponovo počinje da raste.

Slično je sa hormonima - ako su oni uzrok proređivanju kose, čim se vrate u ravnotežu, započeće se i novi rast kose.

Međutim, mlada Šanel Hejz (34) je počela da pati od ćelavljenja, kosa joj je opala u pečatima a koliko su velike te površine shvatila je tek zbog jedne fotografije. Naime, ona je britanska rijaliti zvezda i pevačica koju paparaci prate u stopu i jedan od njih je slikao dok je hodala pognute glave. Tek na toj slici je videla koliko su joj se zalisci proširili i shvatila da ostaje bez kose.

"Nisam baš shvatila kad je to počelo pošto i inače imam visoko čelo", objašnjava Šanel. "I kosa mi je tanka, to me je oduvek mučilo. Mislim da je postepeno opadala sve više kad sam rađala", objašnjava mama dvoje dece. Negde u to vreme je počela i da dobija na težini i potpuno izgubila samopouzdanje. Za nju je transplantacija kose bila jedino rešenje. 

shanel hejz
Profimedia 

"Zahvat je trajao sedam sati, a koštao je nešto više od 8000 evra. Izvlačio je folikule sa delova glave gde je kosa bila gušća i presađivao na prednji deo skalpa", objašnjava Šanel. Taman je ta presađena kosa počela malo da joj raste, kad je odlučila i da počne sa dijetom.

Upravo zbog toga je i kosa rasla sporije nego što bi to inače bio slučaj. "Bila sam luda što sam prvo uradila transplantaciju pa onda krenula na dijetu. Ali sad mislim da je sve to vredelo i mogu da radim sa kosom šta god hoću", srećna je Šanel.

Izvor: Lepa&Srećna