Opadanje kose je problem s kojim se mnogi od nas bore, piše Lepa & Srećna.

Kad na jastuku ujutru nađemo brojne vlasi kose, moramo da nešto hitno preduzmemo. Jedno od retkih lekovitih sredstava koje daje odlične rezultate je vitamin E, koji ima izvanredna antioksidativna svojstva. On štiti ćelije i kože i kose od oštećenja.

Vitamin E možete da koristite na 3 načina: u ishranu uvrstite njime bogate namirnice - spanać, brokoli, kikiriki, lešnik i maslinovo ulje. Zatim, dodajte vitamin E u maslinovo ulje i time namažite kosu, pa ostavite da stoji pola sata. Na kraju, operite kosu šamponom sa vitaminom E! Ovaj tretman će dati rezultate već za osam nedelja.

PROČITAJTE JOŠ: 

JELOVNIK PROTIV ĆELAVOSTI

KAKO DA OFARBATE KOSU CRNOM KAFOM

KAKO LEPOTICE U TURSKOJ NEGUJU KOSU

KAKVA ISHRANA POPRAVLJA RASPOLOŽENJE I SMANJUJE STRES: evo kako da se hranite za dobro zdravlje

Ako želite da popravite raspoloženje i smanjite osećaj teskobe, znajte da ishrana u tome ima veoma važnu ulogu, budući da stres povećava lučenje hormona koji izazivaju potrebu za šećerom i slatkišima. Na vašem stolu, zarad dobrog raspoloženja, trebalo bi da se nađe magnezijum, kojeg ima u semenkama bundeve, celim zrnima žitarica, blitvi, zelenoj salati; a zatim i kalcijum, koji sadrže mleko i mlečni proizvodi. Ako dobijete neodoljivu želju za slatkim, čokoladu zamenite bundevom, lešnicima, orasima ili nekim suvim voćem. Neka se riba nađe bar tri puta nedeljno na vašem jelovniku, jer vrste koje su bogate omega 3 masnim kiselinama, kao što su losos, sardela, skuša i tuna, obezbeđuju normalan rad mozga i učestvuju u proizvodnji serotonina, hormona sreće. 

PROČITAJTE VIŠE: NAJBOLJI NAČIN DA SMRŠATE I SAČUVATE ENERGIJU: kineska dijeta topi kilograme

Smanjte nervozu

Ako osetite da ste napeti i nervozni, možda neke od ovih namirnica ne jedete u dovoljnoj meri ili pak preterujete s količinom, pa je baš to razlog vaše ljutnje i burnih reakcija na sitne neprijatnosti.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje transmasti ometa metabolizam masti u mozgu, što dovodi do agresivnog ponašanja. Njih najčešće sadrže pekarski proizvodi i industrijski prerađena hrana.

Kada i koliko

Preobilni, kalorični obroci, kakve obično imamo u vreme praznika, opterećuju sistem za varenje i zamaraju celo telo, terajući ga da stvara rezerve. Međutim, nemojte zaboraviti da i veoma oskudni obroci, koje propisuju neke dijete za mršavljenje, takođe zamaraju i iscrpljuju organizam, jer mu nakon izvesnog vremena ponestanu važni elementi. Zato je važno jesti redovno i uvek u približno isto vreme, koliko je to moguće.

PROČITAJTE JOŠ: ČUDESNA HRANA KOJE SMANJUJE BOL U LEĐIMA: jedite ovu namirnicu i osetićete olakšanje u trenutku

Voće

Mada previše šećera nije dobro, najzdraviji je prirodan šećer iz voća, fruktoza. Dakle, jedite više voća i izbegavajte slatkiše s belim šećerom. Hrana bogata biljnim proteinima, mastima i vlaknima, ublažiće vam agresivnost.

Hrana u boji

Rešenje je u spoju prirode, ukusa i nauke. Proces varenja počinje putem čula mirisa i vida. Pre nego što neki zalogaj stavimo u usta, miris, izgled i boja pokazuju nam da li je on više ili manje ukusan, a taj utisak je toliko jak da podstiče lučenje enzima koji je neophodan za varenje. Namirnice lepih bolja, posebno plodovi crvene, tamnoplave i narandžaste boje, sadrže najviše antioksidanata. Zato u svom jelovniku dajte prednost povrću i voću drečavih boja, osim belog i crnog luka, jer njih, bez obzira na njihovu neutralnu boju, treba jesti u što većoj količini.

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa i Srećna