Tvrda voda sadrži veći procenat minerala kao što su kalcijum i magnezijum. Prilikom pranja kose, oni ostavljaju neku vrstu nevidljivih naslaga zbog kojih vlaga ne može da prodire u vlasi. 

Rezultat je da kosa postaje suva i da se lako lomi. To može dovesti čak i do sve jačeg opadanja kose. Zato vlasi dobijaju "tršav" izgled, a frizura gubi na gustini i sjaju. Ako vam je kosa seda, ona već ima promenjenu strukturu pa će pranje tvrdom vodom izazvati još veća oštećenja i proređivanje.

Simptomi koje zapažamo zbog pranja kose tvrdom vodom su:

  • ređa kosa
  • lomljiva dlaka
  • suva koža glave
  • kosa bez sjaja
  • žućkasti tonovi
  • kosa se mrsi

Šta možemo da učinimo da se ovi efekti uklone? Za početak, bilo bi idealno da kosu barem na kraju isperete (ako već ne možete da je celu perete) kišnicom. Ako imate priliku da koristite bunarsku vodu, budite vrlo oprezni jer sastav i te kako može da varira. Čak je primećeno da izvesni preparati za negu kose, farbanje i blajhanje mogu potpuno da promene dejstvo ako kosu perete vodom iz bunara. 

Žena sa sjajnom kosom
Shutterstock  

Potrebno da primenite što više saveta za negu kose, kako biste poništili ove štetne efekte.

Odlična solucija je i rastvor vode, jabukovog sirćeta i limunovog soka - oni spuštaju pH vrednost kose i dodaju važne vitamine. Njime obavite završno ispiranje.

Drugo rešenje su detoks šamponi - oni koji skidaju naslage, kako kozmetičkih sredstava za negu kose i friziranje, tako i minerala iz vode. Ako ne koristite ove šampone, bar se postarajte da izaberete šampon bez sulfata, a svakako i bez alkohola!

Treće, redovno koristite maske za hidrataciju kose. One imaju svojstvo da nahrane vlasi i vrate im vlagu koju su zbog tvrde vode izgubile. Uz to, možete da stavljate i balsam koji se ne ispira - on će zatvoriti kutikule i zadržati vlagu unutar njih.

Na kraju, za lepši izgled, pomoći će i kristali za kosu, ali oni ne mogu da budu zamena za temeljnu negu.

Izvor: Lepa&Srećna