Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MOJ OMILJENI PILING! Doktorka Nevenka za L&S otkriva kako se boriti protiv hiperpigmentacija

Dr Nevenka Dokmanović odgovara na najvažnija pitanja o hiperpigmentacijama!

  Izvor: Shutterstock , Miloš Nadaždin

Ponekad je samo nekoliko tamnih fleka na licu ili telu dovoljno da poljulja samopouzdanje, jer svaka bi žena volela da ima nežnu, čistu kožu i ujednačen ten. O hiperpigmentacijama smo razgovarali sa dr Nevenkom Dokmanović, specijalistom dermatovenerologije iz ordinacije „Skinmedic“ u Beogradu.

Da li se pojava hiperpigmentacija može u potpunosti sprečiti? Koje mogu i kako?

Hiperpigmentacije – tamne fleke različitog intenziteta i veličine, mogu se javiti na različitim delovima lica i tela, i uzroci mogu biti različiti. Osnovni su: preterano izlaganje suncu, u više od polovine slučajeva, zatim hormonski poremećaji u 25% slučajeva, kao i trudnoća u 18% slučajeva – najčešće tamne fleke na licu, u dermatologiji poznata kao „trudnička maska“ i tamna prebojenost centralne linije na trupu, koja se javlja već u prvom tromesečju trudnoće, kaže dr Dokmanović.

Možda će vas zanimati

Ostali uzročnici su korišćenje nekih lekova, kao što su ibuprofen, diklofenak, neki od antibiotika (tetraciklini, azitrimicin, gentamicin), diuretici, lekovi protiv hipertenzije, hormonski preparati o kontraceptivi, anskliolitici (diazepam, alprazolam, fenobarbital), antihistaminici, kao i preparati u terapiji akni (izotertinoin, benzoil peroksid, adapalen).

Iz svega navedenog, zaključujemo da u potpunosti možemo sprečiti nastanak onih hiperpigmentacija koje uzrokuju spoljni faktori – kao što je UV zračenje, kao i korišćenje odredjene terapije dok smo na suncu.

 Melazma Izvor: Shutterstock

U Srbiji su žene te koje su najčešće zbog svog tipa kože (poput Italijanki, Grkinja ili Španjolki), sklone nastanku fleka na licu, tzv. melazme, koja se javlja sa prvim prolećnim sunčevim zracima, značajno se pogoršava na letovanju, a lagano se smanjuje, ali ne u potpunosti, u jesenje-zimskom periodu godine.

Zato je moja preporuka, korišćenje krema sa zaštitim faktorom 50+, svakodnevno 365 dana godišnje, uz napomenu da se ona nanosi uvek poslednja, a pre šminke.

Koliko su opasne i koje su najopasnije? Da li treba da ih uklanjamo?

Hiperpigmentacije su najčešće potpuno bezopasne. Nekada odredjene mogu signalizirati prisustvo malignog melanoma. Zato svaku sumnjivu „tamniju“ promenu treba pregledati kod specijaliste dermatologa. Dermatolog će tada na osnovu kliničke slike (veličine promene, jasnoće granica, ujednačenosti boje, brzine rasta, prisustvo simptoma, itd), kao i dermoskopskim pregledom, ali i na osnovu anamnestičkih podataka, moći da postavi tačnu dijagnozu promene i da odluči od daljim postupcima dijagnostike i lečenja.

Da li treba ili ne da se uklanja neka hiperpigmentisana promena, je isključivo odluka dermatologa. Samo lekari specijalisti dermatologije imaju pravo i znanje da odluče o tome. U suprotnom posledice mogu da budu zaista ozbiljne po zdravlje ljudi. Ovo naglašavam, jer poslednjih godina, ljudi se sve više obraćaju nemedicinskom osoblju sa rešavanje kožnih problema, koji zatim sumljivim i neproverenim metodama vrše uklanjanje hiperpigmentacija. Dermatolozi su svedoci strašnih komplikacija posle nazovi „lečenja“ kožnih problema od strane nestručnih osoba.

Da li pacijenti  treba da uklanjaju neke hiperpigmentacije sami i koje su metode bezbedne?

Uklanjanje tamnih fleka i pegica sa lica i tela je svakako moguće i u kućnim uslovima, upotrebom odredjenih preparata. Svakako, moja topla preporuka je prethodna konsultacija sa dermatologom, koji može da preporuči najefikasnija i najbezbednija sredstva za konkretan problem. Kreme, serumi i losioni koje mi preporučujemo sadrže neke od sledećih aktivnih supstanci:

- hidrokinon – efikasan i već decenijama poznat kao uspešan u lečenju fleka. Ne treba ga upotrebljavati u visokim koncentracijama (preporuka su koncentracije od 2 do 4%), zbog mogućih neželjenih dejstava,

- arbutin – netoksična alternativa hidrokinonu, smanjuje produkciju melanina (tamnog pigmenta kože),

-kojična kiselina – upešna a netoksična i hipoalergena, pogodna i za osetljivu kožu,

- vitamin C - opšte poznat antioksidant sa svojstvom „izbeljivanja“ fleka i

- azalaična kiselina – preparat koji, takodje, smanjuje produkciju melanina.

Da bi poboljšali našu borbu protiv fleka, u smislu njihovog nastanka, ali i lečenja, potrebno je koristiti i odredjene suplemente – dodatake ishrani, kao što su oni koji sadrže resveratol, cink, polifenole zelenog čaja, izoflavonide soje i sl.

Koje tehnike uklanjanja hiperpigmentacija koje koriste stručnjaci su najbezbednije? Da li je uklanjanje korisno samo estetski ili i zdravstveno?

U borbi sa hiperpigmentacijama treba se naoružati strpljenjem i uvek početi od najblažih i najmanje traumatizirajućih tretmana, pa postepeno prelaziti ka agresivnijim. Treba zapamtiti da ne postoji jedinstven i jednostavan pristup lečenju pega i fleka, niti se svaka intervencija može preporučiti baš svakom pacijentu.

Možda će vas zanimati

Neophodna je kompleksna terapija i kombinacija različitih metoda. Što je pigmentacija površnija i što se ranije javio pacijent, veći su i izgledi za uspeh.

Hemijski pilinzi – najtraženija procedura u borbi sa hiperpigmentacijama. Pre svega zbog jednostavnosti sprovodjenja, dostupnosti pacijentima, ali i zbog trajnosti rezultata. Od sredine 80-ih i 90-ih godina najpopularnija sredstva su bili retinoidi, fenolni piling i piling trihlorsirćetnom kiselinom (TCA Peel). Oni su i do sada aktuelni, ali u poslednjih 20 godina, dermatolozi su svoju pažnju usmerili na AHA kiseline (popularno – voćne kiseline). Dokazano je da alfahidroksi kiseline (AHA) deluju, kako na epidermis, tako i na dermu. U njih spadaju: glikolna kiselina, mlečna kiselina, vinogroždjana kiselina, limunska kiselina.

Jedan od mojih omiljenih pilinga je retinoični piling i to zbog komfora u smislu da nema peckanja ili drugih subjektivnih tegoba, u poredjenju sa drugim pilinzima. Deluje ne samo površinski već i duboko u dermu, te ima ne samo moćan efekat prosvetljavanja kože, već i moćan antiage efekat.

Svi prethodno nabrojani pilinzi spadaju u površinske i potrebno ih je izvoditi jednom nedeljno, ukupno 5 do 8 puta. Kod upornih tamnih fleka, koristimo središnje pilinge, pre svega TCA piling, koji se izvodi jednom mesečno i potrebno je ne izlaziti iz kuće minimum 7 dana.

Laseri – savremeni pristup u terapiji hiperpigmentacija, koji izmedju ostalog pozitivno deluju i na teksturu kože, delujući i antiage. Jedan od najefikasnijih je Nd:Yag Q-Switch laser talasne dužine 532 nm, koji najčešće sa jednom ili dve procedure brzo i zauvek uklanja fleke, naročito one ograničene na licu i šakama.

Neophodno je da bude u rukama dermatologa, inače mogu nastati posledice poput ožiljaka ili još tamnijih fleka otpornih na svaki vid terapije.

CO2 laser je takodje laser visoke efektivnosti, ali samo u slučaju da ga primenjuje dermatolog. Blaže varijante su svakako razni IPL uredjaji, za sve one pacijente za koje je procenjeno da postepen i neagresivan pristup ima najveću korist i najmanji rizik.

Mezoterapija – injekciona metoda, kojom direktno u kožu mikroiglicama dostavljamo koktel koji deluje da na smanjenje pegica. Metoda je bezbolna, ne ostavlja tragove u smislu crvenila, otoka ili modrica. Izvodi se jednom u 15 dana i može biti i odlična priprema pred odlazak na more.

Plazmaterapija (PRP) – revolucionarna metoda zasnovana na injektovanju sopstvene plazme obogaćene trombocitima pacijentu. Stimuliše obnavljanje ćelija kože, pojačava rast fibroblasta i zamenu hiperpigmentisanih ćelija, usporava proizvodnju melanina (pigmenta kože).

Da li postoje neka kozmetička sredstva koja ne smemo da upotrebljavamo ako imamo hiperpigmentacije? Pre svega, neke kreme sa aktivnim sastojcima?

U toku prolećno-letnjeg perioda, sve osobe koje imaju ili su sklone hiperpigmentacijama moraju da izbace iz svakodnevne nege sve kozmetičke preparate koje sadrže aktivne supstance kao što su – alfahidroksi kiseliine ili retinol. Predrasuda je da u tom periodu godine ne smeju da se koriste preparati sa vitaminom C. Upravo ovi serumi i kreme su poželjne da bi sprečile nastanak novih fleka.

Kako sprečiti pojavu staračkih pega?

Neka od osnovnih pravila za profilaktiku nastanka ne samo staračkih pega, već uopšte hiperpigmentacija su:

  • za zaštitu od sunca koristiti kreme sa SPF 30 i više. Krem se nanosi na lice 30 minuta pre izlaska na ulicu i obnavlja se na svaka dva sata ukoliko ste sve vreme napolju,
  • ne sunčati se izmedju 11 i 16 časova,
  • štititi lice šeširima sa širokim obodom,
  • pravilna ishrana – koristiti hranu bogatu vitaminima C i PP. Uključiti citruse i voće kao što su jagode, borovnice, groždje, maline, krastavac. Izbegavati kafu, a koristiti čajeve.
  • Ukoliko uzimate lekove koji izazivaju hiperpigmentaciju (gorepomenute), izbegavati direktno sunce,
  • ne koristiti nikada solarijum i
  • koristiti hidrantne krema i serume.

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna / J. G.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije