Sve je više kozmetičkih proizvoda i procedura, ali i sve više opasnosti od neproverenih tretmana. Naročito su primamljivi oni koji ženama nude blistav ten i "brisanje bora" preko noći, a za male pare - mnogo jeftinije nego što su to ozbiljni tretmani, dokazano bezbedni i efikasni.

Noviteti koji se sve češće nude su hijaluronske olovke i BB Glow - da li je moguće njima postići približno slične rezultate kao kod procedura koje izvode dermatolozi, plastični hirururzi i lekari estetske medicine - za Lepu&Srećnu objašnjava specijalista dermatovenerologije dr Dragana Kablar, iz dermatološke ordinacije "Dermanova".

Hijaluronske olovke (hyaluron pens) se reklamiraju danas na Zapadu kao "kućna zamena" za filere. One rade tako što se snažnim pritiskom kroz mikro cevčicu ubrizgava hijaluron i njime se uvećavaju usne, pa čak - navodno - i popunjavaju neke bore.

Da li su ovi tretmani bezbedni, kakvi su i koliki rizici za one koji im se podvrgnu?

"Hijaluronske olovke (Hyaluron Pens) se reklamiraju kao bezbedna, bezbolna i jeftina zamena za hijaluronske filere, koja omogućava u prvom redu uvećanje usana, ali i korekciju bora u kućnim uslovima, po sistemu „uradi sam“.  Nastale su po ugledu na medicinske uređaje koji se koriste u lečenju dijabetičara, tzv. džet injektore, koji omogućavaju ubrizgavanje insulina bez igle u potkožno masno tkivo.

Pomoću hijaluronske olovke se mlaz hijalurona ubacuje kroz površinu kože u dublje slojeve zahvaljujući velikom pritisku vazduha koji se oslobađa prilikom aktiviranja uređaja. Sila koju oslobađa komprimovani vazduh je izuzetno velika (70-350 kg/cm2) i raspršuje i utiskuje hijaluron u tkivo, pri čemu je nemoguće ostvariti preciznost i kontrolisati distribuciju unetog hijalurona kao prilikom klasičnog injektovanja iglom i kanilom.

Hijaluron pen
Shutterstock  

Realnost je da hijaluronske olovke mogu da dovedu do traumatizacije tkiva i oštećenja važnih anatomskih struktura sa brojnim komplikacijama (otoci, krvni podlivi, asimetrična i neravnomerna distribucija hijalurona, inflamatorna reakcija sa stvaranjem granuloma, oštećenje krvnih sudova sa posledičnom nekrozom tkiva). "

Da li je bezbedan hijaluron u ovim olovkama?

"Kvalitet samog hijalurona (koncentracija, gustina, viskoznost, elastičnost, sterilnost) je upitan, a sam način primene ne obezbeđuje aseptičke uslove i povećava rizik od infekcije", upozorava dr Kablar.

"Zbog svega ovoga nijedno nadležno telo u svetu, od američke FDA, preko Health Canada do Evropske agencije za lekove nije odobrilo upotrebu ovakvih uređaja. Health Canada je 2019. uvela zvaničnu zabranu proizvodnje, prodaje i upotrebe hijaluronskih olovaka, a zabrana postoji i u većini zemalja Evrope."

Šta pacijenti tj. klijenti treba da znaju o klasičnim tretmanima filerima kod nas?

"Jedini bezbedan način aplikovanja hijalurona u estetske svrhe je injektovanje registrovanih hijaluronskih filera iglom i kanilom koje se sprovodi u medicinskoj ustanovi od strane licenciranog lekara adekvatno obučenog za izvođenje različitih injekcionih tehnika."

hijaluron usne
Shutterstock  

Šta smemo i šta treba da pitamo lekara koji će nam ubrizgati filer?

"Obavezna je prethodna konsultacija sa pacijentom u okviru koje se razmatra njegova zdravstvena istorija, tehnike aplikovanja hijaluronskih filera, koliko je realno moguće korigovati estetski problem tj. kakvi se rezultati očekuju, kao i koje su potencijalni neželjeni efekti i komplikacije i kakve su mogućnosti njihovog zbrinjavanja.

Ova konsultacija omogućava takozvani informisani pristanak pacijenta na tretman, pošto je prethodno lekaru postavio sva pitanja koja ga interesuju i dobio adekvatne odgovore", kaže naša sagovornica.

Kako da budemo sigurni da su fileri kvalitetni i bezbedni?

"Svi hijaluronski fileri, odobreni od strane nadležnih zdravstvenih institucija kod nas i u svetu, registrovani su kao medicinska sredstva koja su prošla višegodišnja klinička ispitivanja i rigorozne provere bezbednosti i efikasnosti", napominje dr Kablar.

"Po urađenom tretmanu, pacijent dobija izveštaj na kome je navedeno koja je procedura sprovedena, kojim hijaluronskim filerom i u kojoj dozi.

U pakovanju postoje specijalne nalepnice sa serijskim brojem hijaluronskog filera od kojih jedna ide u izveštaj koji se daje pacijentu, a druga u njegov karton u zdravstvenoj ustanovi gde je intervencija urađena."

Koje su komplikacije moguće posle ubacivanja filera?

Stručna tehnika aplikacije registrovanih i odobrenih hijaluronskih filera od strane obučenog i sertifikovanog lekara smanjuje rizik od neželjeih efekata i komplikacija na minimum.

BB glow je, takođe, sve modernija procedura. Pomoću derma pena se, iglicama tj. mikronidlingu u kožu ubacuje BB krema i tako dobija neka vrsta polutrajne šminke. Pristalice tvrde da se time prikrivaju crvenilo i drugi nedostaci na koži a ten izgleda kao da niste našminkani. Da li je ovaj tretman bezbedan?

"Ova tehnika je slična tetovaži i obećava da ćete se svako jutro buditi sa blistavom kožom i nećete gubiti vreme da nanesete puder ili toniranu kremu (no make-up make-up). Zvuči primamljivo potencijalnim korisnicima, ali se dermatolozima pri samom pomenu ovog tretmana diže kosa na glavi," priznaje doktorka.

BB glow
Shutterstock  

Protivnici tretmana BB glow tvrde da on nije uopšte bezbedan, jer se remeti prirodna kožna barijera?

"Jedna od najvažnijih funkcija kože je njena barijerna funkcija. Ona deluje kao brana koja sprečava prodor različitih štetnih činilaca spoljne sredine u unutrašnjost organizma. Kožna barijera ima tri komponente: fizičku, hemijsku i imunološku.

Mikroiglice prolaze kroz fizičku barijeru praveći privremene kanaliće u koži koji omogućavaju da sastojci preparata nanetog na površinu kože uđu dublje u kožu. Tu stupaju u interakciju sa različitim hemijskim jedinjenjima u koži i imunološkim ćelijama koje reaguju na uneti strani materijal.

Preporuka je da se za tretman koriste mikroiglice dužine manje od 0,5 mm kako bi se delovalo samo na epiderm (površni sloj kože), a izbeglo prodiranje u derm. Predviđeno je 3-5 tretmana na nedelju dana, a potom ponavljanje na 3-6 meseci. Ideja proizvođača da se ubacivanje sastojaka BB kreme mikroiglicama ograniči samo na epiderm bi trebalo da ovaj tretman učini bezbednim, ali je to daleko od istine. Dovoljan je samo malo jači pritisak mikroiglicama na kožu da se pojave kapljice krvi, što nedvosmisleno govori o prodoru u derm."

Neki kritičari tvrde i da sastojci BB kreme mogu da izazovu jaku imunsku reakciju, alergije, upale a na duže staze čak i karcinom?

"BB kreme koja se koriste za ovaj tretman imaju više od 40 sastojaka koji su biološki nerazgradivi i pri ponavljanim tretmanima se akumuliraju i pokreću prolongiranu reakciju imunog sistema. S obzirom na to da se BB krem nanosi na čitavo lice, radi se o velikoj količini deponovanog nerazgradivog materijala, za razliku od trajne šminke obrva i usana, gde je ta površina mnogo manja. 

Dr Dragana Kablar, specijalista dermatovenerologije
Privatna arhiva 

Najveći rizik kod ovog tretmana predstavlja duga lista potencijalno štetnih sastojaka koji se unose u kožu, akumuliraju se u njoj i dovode do reakcije imunog sistema i hronične inflamacije. Mogući neželjeni efekti su alergijske reakcije, kontaktni dermatitis, infekcije, postinflamatorne hiperpigmentacije, granulomi, ožiljci, toksično delovanje na tkiva i organe, oštećenje ćelija i ćelijske DNK, pa i karcinom."

Zagovornici tretmana  BB glow tvrde da to nije "mikronidling" već "nano nidling" jer su iglice veoma male? Da li to može biti presudno da se odlučimo za tretmane ovakvog tipa?

"Čak i upotreba tzv nanoiglica, kojima se deluje samo na najpovršniji deo epiderma, iako dovodi do manje apsorpcije sastojaka BB kreme, ne znači da se time izbegava imuni odgovor kože."

Da li imamo dovoljno razloga da verujemo da je BB glow bezbedan tretman?

"Na sve rečeno, dodala bih još i to da akumulirani pigmenti u obliku oksida gvožđa, koji su obavezni sastojak BB kreme, u slučaju izvođenja magnetne rezonace mogu dovesti do pojave opekotina. Takođe, zajedno sa titan dioksidom onemogućavaju izvođenje određenih laserskih procedura (Q-Switch laser, IPL) jer na mestima akumulacije ovih pigmenata lasersko zračenje dovodi do permanentne crne prebojenosti. Sve to treba imati na umu", završava dr Kablar.

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.