Podataka o teškim komplikacijama injekcija botoksa i filera sve je više u celom svetu. Dr Ramtin Kasir ih prati već deset godina, a lečio je pacijente kod kojih je došlo do nekroze tkiva.

Kaže da je veoma važno da se prepoznaju rani znaci jer je tada izlečenje moguće. Do nekroze dolazi zbog vaskularnih poremećaja - gel hijalurona može da uđe u krvni sud ili da dovede do takvog pritiska da je dotok krvi u neki deo lica potpuno zaustavljen.

Najveći rizik za ovakve komplikacije je u zoni bora između obrva (zbog mrštenja) ali i nazolabijalnih bora ("smejalica") kao i na stranama i vrhu nosa.

Vaskularna okluzija se vidi odmah - koža pobeli, a onda počinje da dobija tamniju boju. To je ljubičasta nijansa i ne dozvolite da vas ubeđuju kako je ovo prolazno i da "tako treba". Ako nerv nije blokiran botoksom, javlja se i bol.

Najvažniji je izgled kože, a ako se ne reaguje, već za par dana će doći do nekroze tkiva. Ako se sumnja da je filer hijalurona izazvao kompromitaciju krvnog suda, treba odmah dati hijaluronidazu. Ovaj enzim će rastvoriti filer, a ako ga nema u ordinaciji gde su vam filer ubrizgali, odmah idite na drugo mesto!

Preporučuje se aspirin, a mesto treba masirati po uputstvu lekara. Doktor će odlučiti da li treba prepisati i steroide i početi sa terapijom u hiperbaričnoj komori.

Izvor: Lepa&Srećna