Mnoge žene bi želele da puste dugu kosu, ali zbog grešaka u nezi i održavanju obično moraju da je ošišaju pre nego što dostigne željenu dužinu. 

Najčešći problem bude u tome što vlasi "procvetaju" i tada ne pomažu nikakvi preparati - kosa se ne može "zalepiti" osim što privremeno morate da zagladite propale krajeve. Doktorka Drej, čuvena jutjuberka koju prati više od milion ljudi je uspela da odneguje svoju kosu sve do ispod struka i nesebično je podelila svoje savete. 

Mnogi od njih će vam pomoći i ako ne želite baš toliko dugu kosu, ali hoćete da ona bude zdrava i sjajna. Za početak, doktorka dermatologije Andrea Suarez koja se predstavlja nadimkom Drej na društvenim mrežama, svakoga dana pere kosu! Da, svakoga dana. Ona tvrdi da to ne može da šteti, pod uslovom da nađete šampon koji vam prija i koji ne isušuje ni kožu glavi ni same vlasi.

Dr Drej
Youtube / Dr Dray 

Naprotiv, svakodnevno pranje čisti skalp od sebuma, nakupljenih slojeva preparata za kosu koje koristite, a njoj je posebno važno budući da svakog dana vežba i dosta se znoji. Kosu pere isključivo stojeći pod tušem, tako da se voda sliva u pravu rasta kose. Šampon nanosi isključivo na kožu glave, vlasi ne šamponira osim što se pena sliva sama od sebe.

Kosu nikad ne briše peškirom. Dr Drej podseća da je vlas najlomljivija kad je mokra ili vlažna i zato je samo umota čistom pamučnom majicom koja bolje upija vodu od peškira. Zatim obavi kompletnu negu lica, pa vlažnu kosu - opet bez češljanja! - podigne u punđu pomoću dve štipaljke. Obavezno proveri da li su previše stegnute. Kosa ne sme da bude zategnuta jer se time može izazvati alopecija. Ne suši kosu fenom, ne koristi nikakve izvore toplote za oblikovanje kose.  

Dr Drej
Youtube / DrDrej 

Do odlaska na spavanje, kosa joj je skoro potpuno suva - kako kaže, ostaje oko 5 odsto vlage. Zato skine štipaljke, a onda obavezno navuče satensku kapu za spavanje, koja dodatno sprečava bilo kakvo trenje i lomljenje vlasi. 

Ujutru, kad kapu skine, kosa je blago talasasta i glatka, a onda je ona očešlja češljem sa širokim zupcima kako ne bi došlo do kidanja ili trenja vlasi. Dr Dray podseća da kosa puca i ako nosite ekstenzije, jer one dodaju na težini.

Na kraju, dr Drej koristi i kućni laser za kosu niske jačine, poznat od nadimkom "laserska kapa", koji pomaže da se podstakne gušći rast i ojača koren kose. Ipak, napominje da je to samo dodatak na redovnu negu, pre svega, redovno i pravilno pranje.

Nipošto ne preporučuje suvi šampon, a savetuje i da se izbegavaju farbanje, feniranje i drugi invazivni tretmani.

Izvor: Lepa&Srećna