Soda bikarbona, sastojak koji se nalazii u svakoj kuhinji, ima mnogo svojstava. Ubija korov, tera puževe, a deluje i kao pesticid. Ekološki je čista, ne škodi biljkama, pa je zato omiljeni izbor mnogim baštovanima.

Da biste pripremili sredstvo za zaštitu biljaka,potrebna vam je samo voda i veća kesa sode bikarbone. Savetuje se da ne koristite metalne posude. Takođe, temperature vode u kojoj rastvarate sodu bikarbonu ne treba da bude veća od 50 stepeni Celzijusovih. Mnogi stručnjaci u ovaj rastvor dodaju i kap ili nekoliko kapi blagog deterdženta za sudove. To će pomoći da se rastvor bolje zadrži na biljkama ili zemlji.

Ako primetite da su vaše biljke obolele od pepelnice (izgledaju kao da su posute brašnom), pokušajte da ih tretirate sodom bikarbonom. U 10 litara vode otopite 4 kašike sode bikarbone. Tim rastvorom poprskajte biljke, postupak ponavljajte jednom nedeljno.

Da biste se izborili protiv plamenjače, pomešajte dve kašike sode bikarbone sa litrom mleka i 5 litara vode. Ovim rastvorom poprskajte biljku, naročito je koristan za krompir i drugo povrće.

Ako ste ljubitelji ruža i gajite ih u dvorištu, napravite rastvor od jedne kašike sode bikarbone u jednoj litri vode. Iskoristite ga za zalivanje ruža i na taj način sprečite da se na njihovim listovima pojavljuju crne mrlje.

ruza sa crnim tackama na listu gljivicna bolest.jpg
Shutterstock  Crne mrlje na listu ruže

Ukoliko listove vaših biljaka grickaju puževi, pomešajte sodu bikarbonu s brašnom (u onosu 1:1) i pospite ovu mešavinu oko biljaka. Puževi ne vole sodu bikarbonu, jer im oduzima vlagu, pa će je iz tog razloga zaobilaziti. Ako padne kiša, moraćete da ponovite postupak.

Pogledajte i kako da iskoristite koru od banane kao đubrivo za biljke.

BONUS VIDEO:

Sobne biljke koje cvetaju TikTok/emlilivingherbestlife

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.