Crne tačkice na lišću ruža znak su jedne od najtežih bolesti - gljivičnog oboljenja Diplocarpan Rosae. Ova gljivica zahvata listove i smanjuje rast biljke. Može se javiti na ružama od ranog proleća i ostaje sve dok ima listova na njima.

Glijivična oboljenja su veoma raznovrsna, a novi sojevi nastaju brzo i lako se šire. To znači da ranije izlečene biljke ne razvijaju nikakvu otpornost na nove bolesti.

Simptomi mogu da variraju, u zavisnosti od vrste ruže, ali obično se na listu pojavljuju crne ili ljubičaste fleke. Listovi opadaju, bilo da prethodno požute ili ne. Na mladim izdancima se ponekad javljaju mala, crna oštećenja.

ruza sa crnim tackama na listu gljivicna bolest.jpg
Shutterstock  

Ruža može da iznenada odbaci kompletno lišće i, ako se to desi, vrlo je moguće da ćete je izgubiti. Da bi se sprečilo širenje takve infekcije, važno je voditi računa o higijeni u dvorištu. Suvo lišće treba sakupljati i uništiti ili ga prekriti slojem malča.

U proleće, sa ruža treba ukloniti sve izdanke na kojima se pojave fleke i to pre nego što se razviju listovi. Ove mere su, ipak, samo preventivne, jer jaka kiša sa vetrom može doneti spore gljivica koje se brzo zapate. U tom slučaju je neophodno da tretirate ruže fungicidom ili kombinacijom fungicida i insekticida.

Tekst: Lepa&Srećna