Saveti iskusnih baštovana mogu mnogo da pomognu kod uređenja dvorišta ili biljaka na terasi i u stanu. Ipak, među njima se ponekad nađu i mitovi, a pred vama su 4 najčešća.

1. Biljke otporne na sušu ne treba da zalivate

Čak i biljke koje su otporne na sušu treba da zalivate bar prve godine kada ih zasadite. Iako mogu da prežive duga i topla leta, najpre će im trebati dosta vode kako bi razvile koren i pričvrstile se za zemlju. Dodajte im i sloj malča, kako bi duže zadržale vlagu i zaista razvile otpornost na toplotu.

2. Kamenje na dnu saksije pomaže drenaži

Mnogi baštovani savetuju da na dno saksije dodate kamenje, radi drenaže. Ipak, otkriveno je da ovo zapravo ima suprotan efekat. Taj sloj često blokira drenažne otvore i pravi problem sa ceđenjem. Ako ste probušili nekoliko rupa na saksiji, to je sasvim dovoljno, nema potrebe da dodajete kamenčiće.

3. Zalivanje tokom toplog dana će oštetiti biljke

Kao što znate, kiša tokom toplog dana veoma prija biljkama, zato slobodno zalijte biljke kada je napolju vruće. Naravno, efekat će bti bolji ako ih zalivate rano ujutru ili kasno uveče, jer će voda sporije isparavati iz zemljišta, ali ako nemate vremena za to, ne ustručavajte se da ih zalijete tokom dana.

4. Talog od kafe je dobro prirodno đubrivo

Bacanje korišćenog taloga od kafe oko biljaka zapravo neće doneti mnogo koristi. Talog kafe je bogat azotom, ključnom hranljivom materijom za biljke, ali nije u obliku koji je lako dostupan biljkama, ističe Čelsi Mekinli, specijalista za negu biljaka u Botaničkoj bašti u Vašingtonu.

Pogledajte i kako da vaše surfinije cvetaju celog leta.

BONUS VIDEO:

Metod samozalivanja biljaka tiktok/joesgarden

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.