Soda bikarbona je jedan od osnovnih saveznika svake domaćice u kuhinji i domaćinstvu. Koristi se kao zamena za prašak za pecivo, ali i kao neizostavno sredstvo za čišćenje raznih predmeta u kući.

Mnogi je kupe u većoj količini pa je čuvaju u teglicama, ali retko kome padne na pamet da se zapita koliki je rok trajanja sode bikarbone? Ima li ga uopšte?

Tehnički, soda bikarbona nema rok trajanja. Iako se na pakovanjima često štampa datum proizvodnje ili upotrebe, postoji neka uopštena procena kada bi soda bikarbona mogla početi da gubi svoju efikasnost. Ako se pravilno skladišti i čuva, soda bikarbona, koja se smatra sjajnim čistačem srebra, može da traje dve do tri godine zatvorena u originalnom pakovanju. Kada se otvori, može da se čuva oko šest meseci.

soda bikarbona 02.jpg
Shutterstock  

Iako soda bikarbona ne može da se "pokvari" u smislu da može da ima negativne posledice po ljudski organizam, u nekom trenutku će izgubiti svoju efikasnost. Kako je koristimo za sve i svašta, od čišćenja do mariniranja mesa da bi omekšalo, veoma je važno da znamo da li još uvek ima svoja moćna dejstva.

Evo kako to da proverite:

Pola kašičice sode bikarbone sipajte u malu posudu, dodajte oko 1/2 kašičice belog sirćeta ili svežeg limunovog soka u činiju i gledajte šta se dešava. Kiselina i baza treba da reaguju odmah.

Ako smesa agresivno peni i stvara mehuriće, onda je soda bikarbona u dobrom stanju. Ako jedva šišti ili se uopšte ne čuje, bacite je, jer je prošao najbolji rok za njenu upotrebu.

Tekst: Krstarica/Lepa&srećna/B.S.

BONUS VIDEO

Bez ribanja očistite kuhinjske elemente TikTok/mama_mila_