Presađivanje cveća ume da bude nezgodan posao, jer se lako napravi veliki nered, a rezultatom ne budemo zadovoljni.

Važno je odabrati odgovarajuću saksiju i obaviti presađivanje tako da biljka ne boluje dugo.

Ponekad nije ni potrebno da je presadite odmah po kupovini, to proverite uvek kod prodavca. U profesionalnim garden centrima je obično biljka već u odgovarajućoj posudi i biće joj u njoj dobro još dve ili tri godine.

Međutim, ako kupujete cveće na pijaci, ono je najčešće u plastičnoj posudi pogodnoj za transport. Sigurno ćete želeti da ga prebacite u lepšu saksiju i dodate mu još malo odgovarajućeg supstrata. To ćete najlakše uraditi ako pratite ove savete.

kako se presajuje cvece.jpg
Shutterstock  

Za presađivanje nemojte koristiti preveliku posudu. Dovoljno je da saksija ima dva centimetra veću širinu od stare - "za jedan broj".

Pažljivo izvadite biljku iz saksije, tako što ćete prstima prvo izlupkati saksiju svuda unaokolo kako biste oslobodili zemlju. Ukoliko je biljka prethodno dugo stajala na toplom, ako je zemlja suva, slobodno prvo potopite saksiju do pola u vodu. Kroz rupicu na dnu će zemlja povući dovoljno vode tako da bude kompaktna i da se biljka lakše izvadi.

Sada dno nove saksije prekrijte slojem zemlje debljine dva centimetra. Na njega stavite praznu saksiju iz koje ste izvadili biljku. Svuda unakolo sipajte zemlju, blago pritiskajući da stane koliko god može. Sad lagano izvadite praznu saksiju i na njenom mestu će vam ostati rupa tačno po meri biljke.

Kad je presadite, polako pritisnite prstima zemlju sa svih strana. Zalijte biljku, a onda sačekajte da se zemlja slegne. Ako je potrebno, za dan-dva dodajte još malo zemlje. Pogledajte i video, sve je veoma lako. Pročitajte i kako da uredite terasu tako da cela porodica uživa u njoj. 

KAKO SE PRESAĐUJE CVEĆE Instagram/jedynytakidomek

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.