Sobne biljke su veoma inspirativne mnogim ljubiteljima baštovanstva, čak i tokom leta. Idealne su ako želite da oplemenite radni prostor ili svoj dom, jer unose živost i lepu energiju, pa tako doprinose harmoničnoj atmosferi. Kada treba da ih odaberete, nastaju poteškoće, jer je izbor zaista veliki, a cene nisu uvek pristupačne. Izdvojili smo 3 biljke koje su lake za održavanje, imaju jedinstven izgled i veoma su dekorativne, a ne koštaju mnogo. 

1. Fikus ginseng

Fikus ginseng je neobična biljka koja može da se održava i kao bonsai. Najviše joj prija kada je pored prozora, ali dobro će se prilagoditi i drugim mestima u stanu. Može da izdrži duži period bez vode, pa je zato preporučljivo da je nabavite u letnjim mesecima - ne morate da brinete da li će se osušiti kada otputujete na more.

Da biste je lepo zalili, najbolje je da potopite saksiju sa biljkom u vodu i sačekate da koren upije onoliko koliko mu je potrebno, a nakon toga ostavite saksiju da se ocedi. Ukoliko želite, možete da je prehranjujete jednom mesečno, kako bi listovi bili sjajniji a krošnja bujnija. Fikus ginseng je veoma dekorativan i zato je mnogima omiljeni ukras dnevnoj sobi, a možete da ga pronađete po ceni od 1.400 dinara

Fikus ginseng
Foto: Lepa&Srećna 

2. Flamingov cvet

Flamingov cvet nosi ovakvo ime jer svojim cvetom podseća na ovu interesantnu pticu. Potiče iz toplijih krajeva Centralne Amerike i veoma je lak za održavanje. Paleta boja seže od nežnih nijansi ružičaste, preko bele i zelene do vatrenih crvenih i narandžastih boja. Ponekad ga zbog toga nazivaju i "Plamenac". 

Kako je u svom prirodnom staništu najčešće sakriven iza krošnji tropskog drveća, prija mu da nije direktno izložen sunčevoj svetlosti. Možete da držite ovu biljku čak i u kupatilu, jer veoma dobro podnosi vlagu.

Cena ove biljke je oko 1.000 dinara.

Flamingov cvet
Foto: Lepa&Srećna Flamingov cvet
Flamingov cvet
Foto: Lepa&Srećna Flamingov cvet

3. Šeflera

Šeflera je zimzelena, tropska biljka koja je poreklom iz Australije, koja u kućnim uslovima veoma dobro uspeva. Može da poraste do 20 centimetrara. Ima tanko i blago povijeno stablo koje formira ovalnu krošnju, a iz njega se listovi šire, tako d podseća na kišobran. Zbog toga je dobila naziv "kišobran drvo".

Idealna je kao ukras u dnevnoj sobi, ali i kancelariji. Uneće svežinu i poboljšati atmosferu u enterijeru. Voli vlagu, pa je neophodno da je zalivate velikom količinom vode, ali ne često, već tek kada se zemlja u saksiji osuši. Možete da je orežete jednom u šest meseci - to može da utiče pozitivno na bujnost listova. Šeflera ima jednu manu - može da izazove iritacije na osetljivijoj koži ili da napravi probleme sa disanjem kućnim ljubimcima zbog toksične supstance koju sadrži. 

Šefleru možete da pronađete po ceni od oko 600 dinara.

Šeflera
Foto: Lepa&Srećna Šeflera

Neka se ove 3 biljke nađu u vašem stanu već tokom ovog meseca. Primetićete da će enterijer dobiti novi, svežiji izgled, što će pozitivno uticati i na vaše raspoloženje. 

Pogledajte i kako da koristite sodu bikarbonu u bašti.

BONUS VIDEO:

OVA BILJKA JE UBEDLJIVO NAJBOLJA ZA FARBANJE JAJA! Ima je svuda po Beogradu, a prepoznaje se tako što se lepi za odeću  Kurir teleivizija

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.