Recept za prvi sloj:

  • 140 gr mlevenih oraha
  • 120 gr devičanskog kokos ulja
  • 50 gr sirovog kokos šećera koji nije termički obrađen
  • 2 kašike kakao praha

U sudu na pari rastopite kokos ulje i dodajte sirovi kakao prah pa pomešajte. 

U blenderu sameljite kokos šećer, dodajte mlevene orahe i smesu kokos ulja i kakao praha pa sve lepo pomešajte da bude kremasto.

Razlijte smesu u silikonski kalup i ostavite u zamrzivač da se stegne.

Recept za beli sloj:

  • 135 gr mlevenih badema (kožica oguljena)
  • 40 gr kokos brašna
  • 30 gr kokos šećera mlevenog
  • 130 gr kokos ulja

VIŠE: Bajadera s kokosom (POSNO)

Sve sastojke pomešajte u blenderu pa smesu sipajte preko prvog sloja i stavite u zamrzivač da se stegne.

Recept za 3 sloj:

  • 130 gr mlevenih lešnika
  • 120 gr rastopljenog kakao maslaca
  • 2 žlice kakao praha sirovog
  • 55 gr mlevenog kokos šećera

Rastopite kakao maslac na pari, dodajte mu kakao prah. Sve sastojke zajedno promešajte u blenderu i smesu sipajte preko belog sloja pa stavite u zamrzivač da se stegne.

Napomena: Bajaderu držite slobodno na sobnoj temperaturi kako bi vam bila što mekša.

VIŠE: Bajadera s lešnikom (POSNO)

Izvor: Zdravo i slasno

NA SAJTU LISA.RS PROČITAJTE JOŠ:

RECEPTI ZA JELA S RIBOM

Jela sa ribom: umesto kupovne sardine napravite jelo od skuše za dane posta (POSNO + RECEPT)

Manastirska jela s ribom: riblji bećarac (POST + RECEPT)

Jela sa ribom: pijani šaran u belom vinu (POST, RECEPTI)

Posno jelo: pečena garnirana pastrmka (RECEPT, RIBA)

Recepti za posni jelovnik: obrok-salata sa tunjevinom (RECEPT, POSNO)

Jela od ribe: dijetalni super oslić (POSNO, RECEPT)

Super recept za slano predjelo: rolat od oblande SA TUNJEVINOM (POSNO)

RECEPTI ZA JELA OD POVRĆA

Pasulj prebranac na hilandarski način (POST, MANASTIRSKI RECEPTI)

Hilandarski recepti: jota od pasulja, kupusa i krompira (POSNO + RECEPT)

Posna jela: čorba od spanaća sa spirulinom (RECEPT, POSNO)

Brzo i jeftino posno jelo: punjene paprike sa celerom (RECEPT)

Italijanski bećar paprikaš: recept za dinstano povrće "mediteran" (POSNO)

Slano predjelo od heljdinih kora sa blitvom ili spanaćem: pita Sofije Loren (POSNO)

Topla predjela: sarma od kiselog kupusa sa kombinovanim povrćem (POSNO)

Tradicionalna predjela: recept za sarmu od kiselog ili slatkog kupusa (POSNO)

Rastresiti basmati pirinač (POSNO)

Paprike punjene pasuljem (POSNO)

Pitice s pirinčem i prazilukom (POSNO)

POSNI KOLAČI I TORTE

Sitni kolači: recept za dvobojne štanglice od oraha (POSNO)

Slavski sitni kolači: crno-bela salama od oraha (POSNO)

Slatkiš koji vole najmlađi: gurabije s pekmezom (POSNO)

Recept za posnu bajaderu: recept sa kokosovim uljem + orasi, lešnici i bademi (POSNO)

Slatki zalogaj: ledene oblande (POSNO)

Brza torta s kokosom i bananama (POSNO)

Božićni kolači od integralnog brašna: domaći keks od đumbira sa cimetom (POSNO)

Lisini recepti: bajadera s lešnikom (POSNO)

Bajadera s kokosom (POSNO)

Paprikaš od bukovača (POSNO)

Suva pita (POSNO)

POSNI HLEB I PECIVA

Zdravi recepti: umesite hleb od spelte i semenki za samo 3 minuta (POSNO)

Tradicionalni recepti: perece na starinski način (POSNO)

Stara tradicionalna jela: badnjača je pogača koja se služi na Badnje veče (RECEPT, POSNO)

PRAVILA, OBIČAJI, POUKE, VESTI

Osnovna pravila crkvenog posta: kako da očistimo duh i telo od grehova

Post u Srbiji i obmane potrošača: da li biljni sir i šlag mogu da budu posni

Veliki ponedeljak, utorak, sreda, četvrtak i petak: strasna sedmica, dani pred vaskrsenje (OBIČAJI)

Veliki petak je dan strogog posta

Lazarevom subotom počinje poslednja sedmica uskršnjeg posta

Patrijarh Pavle o postu i pričešću: Zašto je ustanovljen post od 40 dana

Da li je post tajna dugog života

Petrovski post: tokom posta Svetih Apostola ne jede se meso, beli mrs i jaja