Oslabljen, imunitet nije dovoljno efikasan da se bori protiv bolesti, mada i previše aktiviran može imati potpuno suprotan efekat i oštetiti sopstveni organizam. Tada govorimo o autoimunim bolestima.

Zašto nam imunitet pada?

Česte infekcije, pušenje, neispavanost, nepravilna ishrana, dugotrajna upotreba antibiotika, stres, zagađena životna sredina, dug boravak u zatvorenom prostoru, uz malo kretanja, kao i težak fizički i mentalni rad – sve to u većoj ili  manjoj meri može oslabiti imunitet.

PROČITAJTE JOŠ: AKO OVO VIDITE NA PRSTU, PRETI VAM SMRTONOSNA BOLEST PLUĆA: odmah pogledate u svoje prste

Ponekad imunološki sistem ne prepozna na vreme uljeze i štetne materije ili nema dovoljno snage da se izbori s njima i tada dolazi do bolesti. Toksične materije koje su akumulirane u vazduhu, vodi, zemlji, biljkama – skoro u svemu što nas okružuje – slabe naše odbrambene sposobnosti, a oslabljen organizam teže podnosi takve uslove života.

Svako od nas ima periode u kojima mu imunitet slabi. Često ignorišemo očigledne znake oslabljenog imuniteta, a to dovodi do razvoja bolesti koje su mnogo neprijatnije od sprovođenja preventivnih mera.

Osluškujte svoje telo 

Snažan imunitet – to je otpornost organizma na različite bolesti, pa samim tim znači i dobro zdravlje. Iako u apotekama ima sve više preparata za jačanje imuniteta – narodni lekovi ne gube na popularnosti i značaju u tom procesu.

To je i razumljivo, jer nijedan sintetički preparat iz apoteke ne može zameniti prirodne proizvode, koji su lako dostupni i veoma efikasni u lečenju raznih bolesti. 

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa i Srećna