Simbolično, pošto nam je ideju da posetimo Etno-domaćinstvo Milanović iz sela Lipovica kod Despotovca, na 150 km od Beograda, dala Svetlana Zrilić, autorka emisije "Knjiga utisaka", prvo smo pogledali njihovu knjigu utisaka, a jedna od brojnih rečenica „Bojana više ne zovemo po imenu, on je naš gugl koji se razume u sve i svašta“ najbolje nam je opisala vlasnika Bojana Milanovića (40) i jedinstvenu ponudu koju je osmislio uz nesebičnu pomoć supruge Jasmine (35).

Ovaj vredni bračni par koji posvećeno radi od jutra do mraka, roditelji blizanaca Stefana (17) i Srećka (17) i ćerke Sofije (8), pioniri su seoskog turizma u tom delu Srbije jer im se zahvaljujući dobroj usluzi i reklami „od usta do usta“ gosti rado vraćaju. 

Ideju da pored autolimarsko- farbarske radionice koju godinama imaju zakorače u drugi svet, svet turizma, Milanovići su dobili praktično preko noći. Jedno predavanje profesorke doktorke Snežane Štetić u Despotovcu na temu seoskog turizma pomoglo im je da otklone sve nedoumice „da li to može da uspe u selu Lipovica ili ne“, i već sutradan počnu da razmišljaju na ovu temu.

Za manje od pola godine uz finansijsku pomoć Bojanovih roditelja Radojke i Milutina koji rade u Austriji, renovirali su deo kuće i opremili prvo dve dvokrevetne, a onda treću takvu sobu. U aprilu 2010. godine stigli su im prvi gosti iz Novog Sada, a za njima i iz Švedske i Italije. Poljaci, Francuzi, Austrijanci, Slovenci i drugi stranci i, naravno, turisti iz naše zemlje, njihovi su redovni posetioci.  

Milanovići su osmislili kako da turistima istovremeno ponude lepote Srbije i adrenalin koji omogućavaju paraglajding i vožnja džipovima.

- Naš kraj je bogat: manastir Manasija nam je na 15 km, vodopad Lisine na 20, a isto koliko i Resavska pećina. Krupajsko je udaljeno šest kilometara, Park minijatura u Despotovcu 18, a do vrha planine Beljanice ima 26 kilometara - priča nam Bojan čije domaćinstvo je verovatno jedino u našoj zemlji koje turistima, pored jahanja i vožnje bicikla, nudi i ektremni sport - paraglajding.

- Mesto sa kojeg polećemo jedno je od boljih za paraglajding u Srbiji jer se lako dolazi džipom do vrha, moguće je napraviti više letova u toku dana, a i prostor za poletanje i sletanje je veliki. Za one koji više vole da su na zemlji organizujemo vožnju džipom sa momcima iz seoskog džip kluba Resava 4x4. Oni dugo već organizuju Džipijadu (kraj aprila, početak maja), a novitet je karavanska vožnja duboko u Kučajske planine kuda se ne može drugačije stići. Idemo i do Žagubičkog buka i do Beljanice - priča Bojan dok Jasmina otkriva delić svojih kulinarskih umeća od kojih, kako smo se uverili, gostima zastaje dah. 

Posetiocima je fascinantno i to koliko je ovaj kraj bogat pečurkama, pa je dovoljno da prošetate po proplancima i nađete sebi ručak. Turistima je, kažu Milanovići, zanimljivo da ih uz njihovu pomoć uberu, i donesu kući gde ih Jasmina ili oni sami pripreme. Vrganj, lisičara, puhara, sunčanica, bukovača i skripac su stalno „u ponudi“ na livadama. 

Osim turizmom, ova porodica se bavi i poljoprivredom.

- Suprug radi teže poljoprivredne poslove i brine o stoci, ali i o marketingu, a ja sam u kuhinji. Imanje oko kuće ima tri hektara, a iz bašte i voćnjaka u kojima ne koristimo pestidice i veštačka đubriva uzimamo voće i povrće za obroke. Pastrmka je iz ribnjaka na Krupajskom vrelu - zbori Jasmina i dodaje da će joj, ako nastavi sa nama da priča, zagoreti gibanica sa ovčjim sirom koju treba da servira mladom paru iz Sombora koji samo što nije ustao.  

- Imamo nekoliko mangulica, a naredne godine planiramo da svo meso bude bez holesterola. Povećaćemo i broj ovaca oko kojih će nam pomoći moji roditelji kad se vrate u Srbiju posle skoro četiri decenije života u Austriji - očekuje Bojan. 

Ostanak na selu i ulaganje u seoski turizam i poljoprivredno gazdinstvo za Milanoviće je više od zarade novca i egzistencije. Dobro su informisani, stalno su u kontaktu sa ljudima, stiču nove prijatelje (prošle godine su ih turisti iz Italije pozvali u goste) i smatraju da je ovo što rade jedan od dobrih načina da se mladi zadrže na selu jer tromeđa Braničeva, Homolja i Pomoravlja poseduje odličan potencijal za turizam. Odlazak u inostranstvo ima veliku cenu u drugim stvarima koje novcem ne mogu da se kupe, a grad, kako kažu, za razliku od sela - ne nudi tako dobru perspektivu kao nekad.

Tekst: Nenad Blagojević

LepaiSrecna Bojan i Jasmina Milanović su preko noći odlučili da uđu u svet turizma u Lipovici kod Despotovca, i nisu pogrešili, jer turisti danas jedva nalaze slobodan termin da se voze džipom, jašu konje i lete paraglajderom, a pre svega da uživaju u miru i organskoj hrani.