Kažu da ko jednom stane na skije i doživi neopisiv osećaj slobode, nesputanosti i moći na snežnim padinama, zauvek ostane „zaražen”. Evropa ima svetski poznate ski-centre i odlične staze za sve profile skijaša. U zimskoj sezoni koja zna da potraje sve do maja, skijanje je glavna zanimacija posetilaca iz celog sveta. Međutim, ovde dolaze i ljubitelji prirode i netaknutih snežnih predela, kao i trendseteri koji se provode u luksuznim hotelima i poznatim noćnim klubovima.

Zahvaljujući odličnom položaju usred Alpa, Švajcarska se može pohvaliti brojnim sklijalištima. Iako verovatno ne postoji niko ko nije čuo za prestižni Sent Moric, ne treba zanemariti ni druga skijališta poput Cermata u kantonu Vale. Nazivaju ga i skrivenim biserom jer nije lako doći do njega, a priroda je ovde bila posebno izdašna. Najviši vrh je Materhorn na 4.478 metara.
Pošto nema automobilskog saobraćaja, turisti moraju da parkiraju kola u podnožju i do odmarališta stignu vozom.

Za prevoz po okolini organizovan je električni taksi. Nekadašnje seoce poslednjih godina se razvilo i proširilo, pa osim autentičnih alpskih brvnara, sve više niču moderne građevine. Možete skijati na 360 km staza, a najviše dokle možete stići žičarom jeste vrh na 3.900 metara.

Najpopularnije austrijsko skijalište nalazi se u pokrajini Tirol, na zapadu zemlje, a njegovo središte je srednjovekovni gradić Kicbil, koji odlikuje autentična tirolska arhitektura. Ima oko 10.000 stanovnika, ali se taj broj umnogome poveća tokom zimske sezone. Posetiocima je na raspolaganju 168 km dobro uređenih skijaških staza plave, crvene i crne kategorije. Najpoznatije su Hahnenkamm s delom za spust, kao i Kicbil Horn sa stazama za snoubord. Kicbil je dobro povezan sa susednim skijalištima Kircberg i Joberg.

Osim po skijanju, Kicbil je poznat i kao mesto dobrog provoda, jer ima brojne restorane, barove, klubove, kazino i luksuzne prodavnice. Svakog januara na čuvenoj stazi Štrajf održava se trka za Svetski kup u muškom spustu.

Francusko skijalište Val Torens spada u najprestižnije u Evropi. Nalazi se na najvišoj nadmorskoj visini, od 2.300 metara, a s njegovih vrhova pruža se predivna panorama Švajcarske i italijanskih Alpa. Val Torens se nalazi na vrhu čuvenog Tro Valea – Tri doline, najvećeg povezanog ski-regiona u svetu. Ako se stacionirate u Val Torensu, moći ćete da skijate na 68 staza dužine 140 km, do kojih vas vodi 30 žičara. Najviši vrh odakle se možete spustiti je Buše i nalazi se na 3.230 metara. Skijalište pruža podjednako idealne uslove i početnicima i iskusnim skijašima. Ovde možete skijati freeride, noću, po dubokom snegu...

Najpoznatiji ski-centar Italije, Madona di Kampiljo smešten u Južnom Tirolu, okuplja svetski džet-set. Mesto je postalo poznato još u vreme austrougarske carice Sisi, koja je tu volela da se odmara. U njenu čast svake godine se organizuje Habzburg karneval. Luksuzni centar ima 70 km ski-staza, a sistemom žičara dobro je povezan sa skijalištima Marileva i Folgarida, tako da zajedno imaju 120 km. Osim iskusnih skijaša, ovde dolaze i svi oni koji nisu toliko ljubitelji snega, koliko vole da budu viđeni. Osim trke za Svetski kup u slalomu i veleslalomu, od atrakcija se ističu hodanje po snegu na krpljama, park za snoubord, vožnja sankama koje vuku psi, spavanje u iglou...

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna

LepaiSrecna Evropa se može pohvaliti izvrsnim skijaškim stazama i to zahvaljujući moćnim Alpima, čiji se venci prostiru od Austrije i Italije, do Švajcarske i Francuske.