Kao što nije zdravo previše spavati, tako organizmu šteti i uskraćivanje preko potrebnog odmora. Iako smo svesni da uskraćivanjem sna sami sebi škodimo, često teško nalazimo vremena da odspavamo baš onoliko koliko bi trebalo. Međutim, posledice koje se usled toga događaju našem organizmu ne bi trebalo zanemariti.

Kako ističe kolumnista Njujork Tajmsa Džejn Brodi, milioni ljudi svakog jutra pokušavaju da „prevare sebe“ time što tvrde da im je bilo dovoljno pet sati sna. U tekstu objavljenom 17. juna 2013. godine, ona objedinjuje rezultate nekoliko važnih medicinskih istraživanja i njihove nalaze o štetnim posledicama deprivacije snom.

Premda nam se čini da „i sami znamo“ koliko je važan kvalitetan san dovoljne dužine, nije na odmet upoznati se sa konkretnim zdravstvenim problemima koji nastaju zbog nedovoljnog sna - pročitajte tekst u galeriji i sprečite eventualne rizike. 

Priredila: Staša Miljković

LepaiSrecna Znamo da nam je potrebno sedam do osam sati sna, a ipak se retko pridržavamo ovog pravila. Kad pročitate rezultate istraživanja o rizicima lošeg i nedovoljnog spavanja, sigurno ćete naći načina da usporite tempo...