Tokom praznika obično jedemo dosta obilnije, a nekada umemo i da preteramo. Međutim, važno je znati i kako da odmorimo organizam od tolike količine hrane.

Gastroenterolog, doktor Vojislav Perišić preporučuje dva srpska domaća jela koja mogu da pomognu organizmu da se rastereti posle obilne praznične hrane.

"Ujutru treba da se uzima supa koja "donosi" tečnost, so i antioksidansi. Osoba koja je pila viski, sigurno je dosta mokrila, a malo unosila tečnost. Telo je u tom slučaju kolapsu", rekao je dr Vojislav Perišić za televiziju "Prva" i dodao:

"Nije naučno dokazano ali ima dosta empirijskih stanovišta, i spekulativnih momenata koje ne bih želeo da iznosim... Međutim, ima dosta dokaza da pileća supa mnogo bolje oporavlja od one napravljene sa junećim mesom. Ali ne pravi se ta supa od svakog mesa, nikako od belog, već od bataka i karabataka. Zašto? Ti delovi imaju mnogo proteina, aminoskiselina, nizak sadržaj vlakana i vralo malo masnoće."

Supa, čorba
Shuterstock 

Napomenuo je da se rinflajšpravio u Austrougarskoj posle ručka i to opravdano.

"To je bila govedina koja je kuvana sa povrćem pa se procedi, sve što je ostalo dobro, ostaje u supi i brzo se apsorbuje".

A njegova preporuka je ipak piletina:

"Ne pravi veliku diletaciju želuca. Dodaje se ren. To je antioksidantni enzim koji čisti", rekao je dr Perišić, prenosi Stil.

Prema njegovim rečima, veliki unos hrane predstavlja antioksidanti udar, stres, a ren je tu da bi zaustavio taj udar. Posle supe jede se rinfajz, prema njegovoj preporuci.

"Rinflajš mora da sadrži malo krompira, celer, paškanat... I moja baba je sekla velike glavice crnog luka na pola, stavljala ga na plotnu, pa to dodavala u supu. Posle toga možete da 'letite'".

crni luk-min.jpg
Shutterstock  

Mnogi taj luk nakon što se skuva u supi, bacaju, ali doktor objašnjava zašto to ne treba činiti.

"U luku postoji hemijsko jedinjenje koje se naziva inulin koji je bitan probiotik. Kuvanje mu uništi onu ljutu materiju, tako bustujemo dobre bakterije koje će nam svojim svojstvima pomoći da mozak bolje funkcioniše".

BONUS VIDEO:

instagram/zalogaj_mr Kako se prave pilav i domaća supa