Rinflajš je pravo vojvođansko, švapsko jelo. U bukvalnom prevodu sa nemačkog rinflajš znači goveđe meso.

Rinflajš se sprema od goveđeg ili kokošijeg mesa koje je kuvano u supi i najčešće se jede sa renom, ali u nekim krajevima uz ovo jelo pripremaju i specijalan sos od pasiranog paradajza, poprženog brašna na masnoći i mirođijom. Sem kuvanog mesa, u ovo jelo se stavlja i povrće: krompir, šargarepa i celer.

  • Sastojci:
  • veći komad mesa od goveđih grudi
  • (u nekim krajevima se sprema i sa mesom od stare koke)
  • šuplja goveđa kost
  • šargarepa
  • paštrnak
  • veza peršuna
  • srednji koren celera
  • listići celera
  • 2 luka
  • 2-3 lista lovora
  • krompir
  • biber u zrnu
  • so

Priprema:

U duboku šerpu sipajte oko 2l vode i ubacite meso. Kuvajte ga nekih 15 minuta dok ne pusti mast, a zatim prospite tu vodu i skinite mast sa šerpe koja je ostala. Opet nalijte vodu u šerpu, pa ubacite sve povrće (sem krompira koga dodajte 40 minuta pre nego što će jelo biti gotovo) i blago posoljeno meso. Zatim ubacite lovor i biber. Sve zajedno kuvajte poklopljeno na laganoj vatri oko 2, 5 sata. Kada povrće i meso budu gotovi, izvadite ih iz vode i u nju ubacite rezanca i peršun, i tako ćete dobiti finu goveđu supu. Rinflajš služite sa renom ili snefom, a po želji, možete pripremiti i sos od pasiranog paradajza.

Izvor: Opanak