Ako ste već duže vreme umorni, bez obzira na to koliko spavate, to može da bude znak da nešto nije u redu sa vašim zdravstvenim stanjem.

Postoje određeni zdravstveni poremećaji koji mogu da izazovu konstantan umor. Ako primećujete konstantan umor, posetite lekara i proverite da li je u pitanju neki od sledećih problema.

Anemija

Nedostatak energije, promene u otkucajima srca, otežano disanje i bleda koža mogu da ukazuju na anemiju zbog nedostatka gvožđa u krvi. Ako sumnjate da ste anemični, obavezno uradite analize krvi što pre, kako biste se što lakše izborili sa ovim problemom.

Dijabetes

Konstatan osećaj umora, neuobičajena žeđ, učestalo mokrenje i promene u telesnoj težini mogu da ukazuju na dijabetes. On se razvija kada se ne proizvodi dovoljno insulina ili kada telo ne reaguje na odgovarajući način na insulin. Da biste sprečili pojavu dijabetesa tipa 2, potrebno je da se zdravo hranite, redovno vežbate i održavate zdravu telesnu težinu.

Problemi sa štitnom žlezdom

Ako se stalno osećate umorno, nemirno, razdražljivo i osećate slabost mišića, to može da bude znak preteranog rada štitne žlezde (hipertiroidoza). Ovo stanje nastaje kada štitna žlezda proizvodi previše hormona. Oni igraju ključnu ulogu u regulaciji stvari poput otkucaja srca i telesne temperature. Ovo stanje je oko 10 puta češće kod žena nego kod muškaraca i obično se javlja između 20. i 40. godine života.

stitna zlezda hasimoto.jpg
Shutterstock  Štitna žlezda

Apneja

Apneja je poremećaj tokom spavanja kod kojeg se više puta prekine disanje tokom sna. Ove pauze obično traju između 10 i 20 sekundi i mogu da se ponove od 5 do čak 20 puta u roku od sat vremena. Nedostatak kiseonika tokom epizode apneje može da vas trgne iz sna i probudi, što znači da u toku noći više vremena provedete u laganom snu, a manje u dubokom, koji treba da vam pruži energiju i produktivnost u narednom danu. Ovaj problem može da ostavi ozbiljen posledice na vaše zdravlje i zato je nophodno da ga rešite u što kraćem roku.

Ako tokom noći hrčete, to ne znači da sigurno imate apneju, ali ukoliko dahćete, gušite se i imate prekide disanja, trebalo bi da posumnjate na ovaj problem. Apneja se češće javlja kod muškaraca nego kod žena, a najizraženija je u dobi između 50 i 60 godina.

Još neki od mogućih uzroka umora su:

  • nesanica
  • nezdrav životni stil
  • stres, depresija
  • hormonske promene
  • lekovi i medicinski tretmani

Pogledajte i simptome sindroma sagorevanja na poslu.

BONUS VIDEO:

"TO JE TIHA BOLEST, UVIDI SE TEK NAKON SMRTI" Kardiolog o hipertenziji: Često nema simptoma, a prvi znaci su OBIČAN UMOR! Kurir televizija

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.