Kad ste poslednji put jeli kelj, spanać ili peršun? Zeleno lišće ovih biljaka bogato je vitaminom K, koji je od ključnog značaja za zdrave i jake kosti. Podsetimo, u menopauzi, svaka žena ulazi u rizik od osteoporoze, tojest gubitka koštane gustine koja rezultira opasnim prelomima.

Budući da je od toga štiti estrogen, a njegov nivo počinje da opada već posle 40. godine, žena može biti i ranije u opasnosti i to, pre svega, od osteopenije koja je uvodna faza osteoporoze.

Vitamin K je veoma značajan i zbog uloge u zgrušavanju krvi, što je od vitalne važnosti za zarastanje rana i zaceljivanje povreda. Postoji u tri oblika: K1 potiče iz biljnih izvora, K2 proizvode bakterije u nekim fermentisanim namirnicama kao što je kiseli kupus. K3 je sintetički oblik.

zena dize tegove.jpg
Shutterstock  

Vitamin K učestvuje u proizvodnji proteina kostiju, uključujući i osteokalcin, koji je neophodan za održanje njihove jačine. Istraživanja koja navodi Škola za javno zdravlje Harvarda pokazala su korelaciju između niskog nivoa vitamina K u krvi i snižene gustine kostiju. Takođe, kod žena koje su uzimale najmanje 110mcg vitamina K dnevno, bila je za 30 odsto smanjena verovatnoća da će doći do preloma kuka.

prelom kuka fraktura osteoporoza.jpg
Shutterstock  

Smanjen rizik je utvrđen i u grupi ispitanica koje su jele porciju zelene salate ili drugog lisnatog povrća svakog dana, u poređenju s onima koje su jele samo jednu porciju dnevno.

Istraživači upozoravaju da nije dovoljno samo uzimati vitamin K, već da na čvrstinu kostiju mogu da utiču kalcijum, vitamin D i redovno vežbanje s tegovima.

Preporučena dnevna količina je 120 mikrograma vitamina K za muškarce i 90 mikrograma za žene.

Nekoliko studija je pokazalo da ovaj vitamin igra ulogu i u zdravlju srca. On je uključen u proizvodnju matriksa Gla proteina, čime se prevenira kalcifikacija odnosno zadebljanje zidova srčanih arterija.

Preporučena dnevna količina je 120 mikrograma vitamina K za muškarce i 90 mikrograma za žene. Budući da se brzo razlaže i višak izbacuje kroz mokraću, izuzetno je retko da dođe do hipervitaminoze vitamina K, za razliku od drugih vitamina koji su, kao on, rastvorljivi u mastima. Pročitajte i koje namirnice su pune proteina, neophodnih za zdrave kosti. 

BONUS VIDEO:

UZ VITAMIN D3 ČUVATE KOSTI I ZGLOBOVE! Od preloma kuka u prvoj godini umre 20% bolesnika, 30% ostanu invalidi (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna / J.G.