Vest da je Sara Ferguson obolela od raka kože podsetila je mnoge na to da bi što pre trebalo da pregledaju mladeže na koži. Britanska vojvotkinja koja je poznata i po tome što je bila drugarica pokojne Lejdi Di spada u osobe koje pod povećanim rizikom od melanoma.

Sara ima svetle oči i svetlu kožu, riđa je i ima pege, a prema AJCC protokolu (Protokol Američkog udruženog komiteta), baš takve osobe se moraju pratiti zbog povećanog rizika od raka kože.

Samopregled mladeža treba da obavljate redovno. Obični mladeži (nevusi) su simetrični, ivice su ravne i uredne. Ako primetite tamnu mrlju na koži ili mladež koja ima reckave ivice, morate se obratiti lekaru. I druge promene na mladežima, kao što je zapaljenje, vlaženje i krvarenje su razlog za pregled.

melanom.jpg
Shutterstock  

Pored mladeža promenjenih karakteristika, za odstranjivanje se mogu "kandidovati" i oni koji su na nezgodnim mestima i često trpe iritaciju - na primer, na struku ispod pojasa, ruba najlon-čarapa ili kaiševa.

Manji mladeži se mogu odstraniti radiotalasnim uređajem, ali imajte na umu da se tada uklanja samo onaj deo koji štrči iznad kože. Sumnjiva promena se mora iseći zajedno sa korenom, kao i 2 do 3 milimetra kože unaokolo. Dakle, ne nasedajte na reklamne tekstove u kojima piše kako će "ožiljak biti nevidljiv", jer će rez biti barem za toliko veći od samog mladeža.

uklanjanje mladeza.jpg
Shutterstock  

Međutim, imajte na umu da je to neophodno kako biste se sačuvali od nesagledivo ozbiljnijih i težih problema. Sama hirurška intervencija ne traje dugo, radi se pod lokalnom anestezijom i nije potrebna nikakva posebna priprema.

Ranu će hirurg ušiti i previti, a isečak se obavezno šalje na histopatološku analizu kako bi se utvrdilo da li u tkivu ima malignih ćelija. Tako se može otkriti i da li postoji mutacija u genima koja dovodi do nenaslednog melanoma i koja se sreće i kod tumora debelog creva i štitne žlezde. Pročitajte kako je našoj medicinskoj sestri otkriven melanom. 

BONUS VIDEO:

Radiolog otkriva kako da se zaštitite od karcinoma Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.