Košarkaški as Dejan Milojević (47) je preminuo od posledica srčanog udara koji je doživeo u utorak 16. januara uveče. Oko 24h su se lekari u američkoj bolnici borili za njegov život, ali nekadašnjem velikom košarkašu i članu stručnog štaba ekipe Golden Stejt nije bilo spasa.

Akutni infarkt miokarda je izumiranje dela srčanog mišića zbog naglog prestanka cirkulacije kroz neku od arterija koje ishranjuju srce. Akutni infarkt može biti poslednja faza i samo jedan od oblika u razvoju ishemijske bolesti srca (koronarna bolest), ali može biti i prva manifestacija srčanog oboljenja.

Infarkt je, zapravo, izumiranje dela srčanog mišića zbog naglog prestanka cirkulacije kroz neku od arterija koje ishranjuju srce. Postoje dva glavna tipa srčanog udara. Najopasniji je onaj kod koga dođe do potpune blokade srčane arterije, dok je kod drugog arterija delimično blokirana, a protok krvi značajno smanjen.

Dejan Milojević umro posle srčanog udara šanse za preživljavanje
Foto: Shutterstock 

Na sreću, ovaj drugi infarkt je daleko češći, a zahvaljujući sve boljim zdravstvenim intervencijama, stopa preživljavanja srčanog udaraje danas daleko veća. U Americi se ona procenjuje na čak 90%.

Moguće su i neke ređe vrste infarkta: onaj uzrokovan spazmom koronarne arterije ili onaj izazvan spontanim pucanjem zida srčane arterije, što je retkost.

Verovatnoća preživljavanja zavisi od toga koja je arterija ugrožena. Najviši rizik od smrti donosi blokada leve srčane arterije i to "prednje silazne" grane. U slučaju njene blokade, povećan je rizik od komplikacija i smrtnog ishoda.

Dejan Milojević umro posle srčanog udara šanse za preživljavanje
LepaiSrecna 

Ovim izazvan srčani udar se često naziva i "udovički infarkt", što sugeriše da supruge ovih pacijenata, nažalost, najčešće ostaju udovice. Šanse za preživljavanje su 50% - 50%.

Za svaki slučaj srčanog udara, od vitalnog je značaja brza reakcija i ukazivanje medicinske pomoći. U tom slučaju je blokiranu arteriju moguće otvoriti što pre i očuvati veći deo srčanog mišića u životu. Statistika kaže da je najvažnije delovati u roku od tri do četiri sata. Pročitajte i kako se razlikuju simptomi srčanog udara kod žena i muškaraca.

BONUS VIDEO:

"ČESTO KAŽEMO UMRO JE OD INFARKTA, A ZAPRAVO JE NEŠTO DRUGO U PITANJU!" Doktor savetuje: Jednom godišnje, sat vremena radite OVO Kurir televizija

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna / J.G.