Kristini Mekginis je otkriven autizam kad je imala 33 godine, a poželela je da napravi dokumentarni film o svom detinjstvu kako bi pomogla i drugim devojčicama i ženama sa ovom dijagnozom.

Britanska manekenka i TV zvezda kaže da, poput nje, mnogi nisu svesni da se i sami nalaze na nekoj tački spektruma raznih autističnih poremećaja.

Lekari kažu da je ovaj problem u razvoju doživotan i, mada se obično otkriva već na dečjem uzrastu, može se dijagnostikovati mnogo kasnije.

Kod odraslih osoba, jedan od znakova je velika anksioznost u društvenim situacijama i teškoća da se razume kako se druge osobe osećaju i šta misle.

zamisljen covek.jpg
Shutterstock  

Autistični ljudi često deluju grubo, kao da nisu zainteresovani za druge, umeju da zvuče nevaspitano, a teško im je da izraze svoja osećanja. Ne razumeju ironiju i sarkazam, shvataju sve što im se kaže bukvalno.

Vole da imaju istu rutinu svakog dana i postaju veoma anksiozni ako se ona poremeti. Dešava se da, u društvu, izbegavaju direktan kontakt očima, a ne razumeju mnoga pravila bontona pa će često govoriti uglas s ostalima.

Nemaju jasnu koordinaciju u ličnom prostoru - drugim ljudima se ponekad izuzetno približe, a burno reaguju ako njima neko priđe ili ih dotakne.

Pažnju im privlače najsitniji detalji, šare, mirisi, zvukovi koji su drugim ljudima neinteresantni. Pre nego što počnu da nešto rade, vole da sve isplaniraju do poslednje sitnice.

U Velikoj Britaniji, gde živi i radi manekenka Kristina Mekginis, procenjuje se da je oko 1,5 odsto dece autistično. Češće se autizam otkriva kod dečaka, što se tumači mogućim većim genetskim rizikom, ali i činjenicom da devojčice "prođu neprimećeno". 

melani sajks 0629453276-min.jpg
Profimedia 

Tako je, prošle godine, voditeljka Melani Sajks objavila da joj je autizam otkriven tek u 51. godini. Kod nje je ustanovljen tek kad se podvrgla ispitivanju, radeći na dokumentarnom filmu o autističnim ljudima u obrazovnom sistemu. Melani kaže da ima problem da razume šta drugi misle ili osećaju, oseća se vrlo anksiozno u situacijama sa drugim ljudima i stvari shvata vrlo bukvalno.

Tekst: Lepa&Srećna