Rotkvice imaju niz zdravstvenih prednosti, a onima koji se bore sa viškom kilograma savetuje se da ih obavezno uključe u svoj jelovnik. Naime, ovo povrće ima nisku kalorijsku vrednost i veliki udeo vode, zahvaljujući čemu pomažu u procesu mršavljenja.

Pored toga, rotkvice podstiču lučenje probavnih sokova i pražnjenje creva, zbog čega blagotvorno utiču na probavu i omogućuju bržu eliminaciju toksina iz organizma.

Rotkvice pomažu u mršavljenju
Youtube/Printscreen/TheBig BlueHouseHomestead 

Trebalo bi ih jesti sirove, kuvane ili pečene u rerni. Preporučuje se i ljudima sa čestim upalama sinusa i začepljenim nosem, jer podstiče izlučivanje sluzi.

Rotkvice se u frižideru mogu čuvati do sedam dana, ali prilikom čuvanja treba voditi računa o količini vlage. Stručnjaci savetuju da uklonite listove, jer oni uzrokuju stvaranje vlage koje uništava hranljive sastojke.

tuna salata
Youtube / TheSeriousfitness 

Pomoć u skidanju suvišnih kilograma, svakako, nije jedina prednost ovog povrća. Rotkvice sadrže antocijanine koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, snižavaju nivo holesterola i triglicerida. Odličan su izvor kalijuma, koji je važan za očuvanje zdravlja srca, i pozitivno utiče na cirkulaciju krvi. Rotkvice obiliju vitaminom C, pa jačaju imunitet i utiču na sposobnost organizma da se odbrani od prehlada i virusnih infekcija.

Sadrže i vitamine E, A, B6 i K, a bogate su i antioksidantima, cinkom, fosforom, magnezijumom, bakrom, kalcijumom, gvožđem i manganom.

Tekst: Lepa&Srećna