Svi koji su se susreli sa jutarnjim otokom lica znaju koliko je ovaj problem neprijatan. Umivanje ledenom vodom, hladne obloge i ručna masaža su ono za čim svi prvo posegnu kako bi otok splasao, međutim lekari upozoravaju da ovaj problem može da bude alarm da nešto sa zdravljem nije u redu.

Kozmetolog Alisa Šarova upozorava da je jako važno da se javimo lekaru kada prvi put ujutru oteknemo. Prvo treba proveriti u kakvom su stanju bubrezi, a posebno ako primetimo da mokrimo ređe nego inače.

U manjoj meri, jutarnja nadutost može da ukazuje na poteškoće sa kardiovaskularnim sistemom. To je zbog činjenice da naše srce radi mnogo lakše noću nego tokom dana.

Pored toga, kozmetolog savetuje da obratimo pažnju na dovoljnu količinu tečnosti koju unosimo tokom dana. Otok može da se pojavi pojaviti tokom letnjih meseci kada osoba počne da konzumira više tečnosti. Кao rezultat toga, visoka temperatura doprinosi zadržavanju vode u telu.

Prema rečima stručnjaka, jutarnja nadutost je povezana sa strukturnim karakteristikama masnog tkiva kože da akumulira tečnost. Šarova je napomenula da se edem često pojavljuje u predelu kapaka i očiju. Ovo je uglavnom zbog poremećaja sna. Pored toga, doktor je primetioda na oticanje lica utiče i konzumiranje slane, pržene, teške, začinjene hrane i gaziranih ili alkoholnih pića za večeru. Ledene obologe za područje blizu očiju ili pamučni jastučići natopljeni hladnom vodom pomoći će da otok padne. Takođe se preporučuje čuvanje kozmetike u frižideru.

Zašto je javlja jutarnji otok na licu?
Youtube/Printscreen/TheMoments 

Još jedan izuzetno efikasan način borbe protiv jutarnjeg otoka lica je ručna masaža, koja će ubrzati uklanjanje viška tečnosti. Na internetu postoji nekoliko jednostavnih tehnika koje možete bezbedno izvoditi kod kuće ujutru. Svaka vežba vam neće oduzeti više od nekoliko minuta.

Tekst: Lepa&Srećna