Normalno funkcionisanje štitne žlezde je neophodno za održavanje zdravlja celog organizma. Kada ne radi kako treba dolazi do povećanja ili smanjenja telesne težine, poremećaja u menstrualnom ciklusu, a kada se dugo ne leči i do  hipertenzije i dijabetesa. Funkcionisanje štitne žlezde može da se poboljša pravilnom ishranom, a ove namirnice lekari preporučuju:

 Orašasti plodovi

Sve vrste orašastih plodova su izuzetno dobre za zdravlje. Ali za štitnu žlezdu, treba povećati unos brazilskih oraha i lešnika jer su prepuni selena koji podstiče zdravo funkcionisanje štitne žlezde. Odlični su i kao užina na poslu, zato ponesite sa sobom kesicu i grickajte kad osetite pad energije.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi poput mleka, sladoleda i jogurta su bogati jodom. Ako telo ima manju količinu joda, to može dovesti do povećanja štitne žlezde i ovo stanje je poznato kao struma. Zato je važno da u svoju ishranu uključite mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti, kako bi organizmu osigurali dovoljne količine joda.

Školjke su bogate jodom

Samo 85 grama škampa (oko 4 ili 5 komada) sadrži više od 20 odsto preporučenog dnevnog unosa joda. Zato se njihova konzumacija posebno preporučuje osobama koje imaju problem sa štitnom žlezdom.

Sveža jaja

Jaja se nazivaju superhranom i u slučaju štitne žlezde izuzetno su korisna jer sadrže i jod i selen u dobrim količinama. Da biste izvukli maksimalnu korist od jaja, jedite i žumanca i belanca. Ipak, treba obratiti pažnju na način pripreme jaja zbog holesterola. Najdijetalnija su kuvana i poširana jaja, a najopasniji omleti, naročito ako imaju dodatke kao što je slanina. Lekari tvrde da je količina od jednog jajeta dnevno potvrđena kao apsolutno bezbedna čak i za srčane bolesnike.

kuvana jaja-min.jpg
Shutterstock  

Pečena riba

Ribe kao što su brancin, losos, ili smuđ  su prepune omega-3 masnih kiselina kao i selena koji smanjuju upale i pomažu u pravilnom upravljanju funkcionisanjem štitne žlezde.

Tekst: Lepa&Srećna