Testenina je mnogima omiljeni obrok, a iako je prilično jednostavna za pripremu postoje i neke cake koje obrok čine savršenim. Oni vešti u kuhinji tvrde da voda za testeninu treba da bude slana otprilike kao morska voda, tako da vam za ukusnu pastu treba mnogo više od prstohvata soli. Ipak, najnovije istraživanje donosi da nije dobro za zdravlje da se testenina kuva u slanoj vodi.

Ključno je da prvo prokuvamo testeninu u vodi u kojoj nije dodata so, jer bi hemijska reakcija između tople vode, jodirane soli i pšenične testenine mogla da izazove nuspojave.

So je nezaobilazan dodatak mnogi jelima, dodaje se čak i u torte. Međutim, istraživanja, objavljena u časopisu "Environmental Science & Technology", otkrila su da dodavanje jodirane soli u vodu za testenine ipak nije najbolja ideja.

Dok jodirana so može da pomogne u prevenciji poremećaja nedostatka joda, uključujući strumu i određene urođene mane, istraživanje se bavilo time kako reaguje u dodiru sa vodom.

Istraživački tim je u kuvanoj vodi za testenine otkrio odirane trihalometane (grupa hemijskih jedinjenja koja nastaju reakcijom organske supstitucije sa hlorom. Najpoznatiji predstavnici su: hloroform, metilhloroform(hloroten), trihloretilen i tetrahloroetilen).

Dodavanje soli u vodu u kojoj se kuva testenina šteti zdravlju
Youtube/Printscreen/Friend-Cheap Menu 

Iako efekti niskog nivoa trihalometana na ljudsko zdravlje nisu poznati kada ih ima u velikim količinima mogu da izazovu probleme sa jetrom i srčane aritmije, tvrdi iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Istraživači predlažu da testeninu spremate na sledeći način kako biste izbegli nastanak trihalometana:

  • Testeninu treba kuvati bez poklopca
  • Rezance treba procediti kada se skuvaju
  • So dodajte tek nakon što se testenina skuva

Objasnili su da kuvanjem testenine bez poklopca hlorisana jedinjena isparavaju, a ceđenjem se uklanjaju štetne materije.

Izvor: Lepa&Srećna