Svaki pokret Vladimira Putina se prati širom sveta - od političkih analitičara i obaveštajnih krugova, pa do korisnika društvenih mreža - svi se utrkuju da protumače njegov hod, držanje ruku, oslanjanje na pisaći sto. Piše se o njegovom načinu ishrane, odeći koju nosi, kućama koje, navodno, poseduje.

Najnovija tema je način kako pomera noge, naročito tokom poslednjeg susreta sa Vladimirom Lukašenkom. U ovom snimku, tvrde mnogi, vidi se kako "ruski predsednik pati" od sindroma nemirnih nogu.

"Ovaj sindrom je vrlo neprijatno stanje koje ima veze sa dopaminom", objasnila je neurolog dr Gorica Đokić u emisiji "Jutro" na TV Prva. Za sada nauka nije potvrdila siguran uzrok ovog sindroma, ali se smatra da je to posledica nedostatka gvožđa u organizmu.

Zato svi koji pate od nemirnih nogu treba da prvo požure u laboratoriju kako bi bili sigurni da im je krvna slika dobra. Još jedan problem se navodi kao potencijalni uzrok, a to je disfunkcija dela mozga koji je odgovoran za kontrolu pokreta.

vladimir putin 0755228259-min.jpg
Profimedia 

Međutim, za pokrete nogu Vladimira Putina koji su "sumnjivi" mnogima, najmanje je verovatno da ima veze sa sindromom nemirnih nogu. Prema rečima dr Đokić, ovaj "neizdrž" da se noge pokreću javlja se, pre svega, u ležećem položaju i osoba tada mora da ustane i šeta. "Samo to donosi olakšanje", objašnjava dr Gorica.

"Kad je čovek u sedećem položaju i pravi pokrete poput Putina na ovom snimku, to uopšte ne mora da znači da ima sindrom nemirnih nogu", kaže doktorka.

Sam sindrom nije ni bolan ni opasan, ali jeste veoma neprijatan. Može da dovede do nesanice koja, za posledicu, može imati pad kognitivnih sposobnosti. "Veoma se lako leči, običnim dopaminskim agonistima", kaže dr Đokić.

Dešava se da bude nasledan, a od njega pati čak tri odsto ljudi na svetu. Moguće je da se javi kao komplikacija šećerne bolesti ili alkoholizma, a svaki čovek može da ima epizodu "nemirnih nogu" kad je umoran.

vladimir putin 0746181495-min.jpg
Profimedia 

Noge nisu jedine "na meti" spekulacija o Putinovim bolestima. Navodno je na nekim snimcima uočeno kao ne podiže dovoljno brzo desnu ruku, pa je čak i ne pokreće dok hoda što deluje neprirodno. Za njegovo lice kažu da je "neprirodno naduveno", mnogi tvrde da su zapazili kako hramlje.

Ipak, najčešće se prenosi glasina kako on "ima karcinom jetre i redovno ide na hemoterapije", što se na njegovom licu i telu navodno još "ne može videti". Zvanični Kremlj je mnoge vesti o Putinovim navodnim bolestima demantovao, a na neke od njih se čak uopšte nije ni oglasio.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna