Nema nijedne ćelije u telu  za koju nije važan vitamin D. Ta je činjenica dovoljna da oslika koliko veliku ulogu on igra - u kostima, mišićima, raspoloženju, kao i u - dugovečnosti.

Brojna istraživanja pokazuju da je ovaj snažni antioksidant u stanju da se izbori sa oksidativnim stresom. Ovaj stres je zapravo stanje u kojem organizam više nije u stanju da neutrališe štetne efekte slobodnih radikala. Smatra se da je upravo on ključni faktor starenja, ali i brojnih oboljenja.

Vitamin D se, već tradicionalno, vezuje za pitanje zdravih kostiju i čitavog skeletnog sistema. Poznato je da manjak dovodi do rahitisa kod dece i osteoporoze kod odraslih. Međutim, sve su češća istraživanja koja pokazuju njegovu vezu sa kardiovaskularnim sistemom. Takođe, veća koncentracija vitamina D je povezana s manjom učestalošću obolevanja od karcinoma.

ulja-min.jpg
Shutterstock  

Primećen je i njegov manjak kod osoba koje pate od hipertenzije, dijabetesa tipa 2, multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i drugih autoimunih bolesti.

Paralelno sa ovim istraživanjima, sve su češća i merenja koja se sprovode u različitim populacijama i otkrivaju manjak ovog važnog vitamina kod mnogih ljudi. Pokazalo se, recimo, da više od 60 odsto odraslih Amerikanaca pati od manjka ili potpunog deficita. Najviše je među njima siromašnih, manje obrazovanih, aktivnih pušača, fizički pasivnih ljudi, kao i onih koji retko piju mleko. Gojazni su, takođe, u većem procentu.

sir u ulju-min.jpg
Shutterstock  

Ovo su osobine prosečne osobe kojoj najčešće nedostaje vitamin D. Smatra se da je 400 internacionalnih jedinica neophodna dnevna doza. Međutim, sve su češće analize koje pokazuju da je i sa ovom dozom teško postići željeni nivo seruma vitamina D u krvi. Zato se savetuje da se on uzima i kao suplement, ali i da se obezbedi dovoljan unos iz hrane.

Kao izvor vitamina sa optimalnom raspoloživošću za apsorpciju savetuje se trio "čarobnih" ulja - maslinovog, lanenog i onog ceđenog od avokada. Zato svakoga dana uzmite bar po jednu kašičicu bilo kojeg od njih, a najbolje bi bilo da izmešate sva tri. 

Dovoljna količina vitamina D doprinosi zdravlju mišića i kostiju, kognitivnoj funkciji, imunom sistemu kao i dugovečnom životu.

Tekst: Lepa&Srećna