Ukusan i hranljiv kakaomože uticati na snižavanje krvnog pritiska i jačanje krvnih sudova, a takođe može i smanjiti "loš" holesterol i povećati "dobar".

Za to su zaslužni flavonoidi koje kakao sadrži u izobilju, a koji su značajni i za smanjenje rizika za dobijanje dijabetesa.

Pomešajte šolju mleka, dve kašike kakao praha, jednu kašiku meda, jednu kašičicu ekstrakta vanile i prstohvat soli. Mešajte na tihoj vatri dok napitak ne postane penušav, a zatim ga obavezno pijte dok je topao.

zena pije kafu.jpg
Youtube / Royalty Free Stock Footage 

Nivo holesterola u krvi prepoznat je kao jedan od najvažnijih faktora kardiovaskularnog rizika u populaciji. Holesterol je vrlo važan u biohemijskim procesima u organizmu. Jetra proizvodi dovoljne količine holesterola za normalno funkcioniranje metabolizma, ali se ishranom holesterol dodatno unosi u organizam.

zena-bol-shutterstock-min.jpg
Shutterstock  

Zbog raznih procesa i starenja organizma dolazi do oštećenja krvnih sudova, a holesterol se tada taloži na zidove krvnih sudova na mestu oštećenja, formirajući pritom aterosklerotski plak. Plak može suziti krvni sud i time smanjiti protok i snabdevanje organa kiseonikom i hranljivim materijama. Zbog svoje građe, plak neretko puca i postaje temelj za nastanak ugruška koji potpuno zatvori krvni sud, uzrokujući srčani ili moždani udar.

LDL-čestice ili lipoproteini male gustoće prenose holesterol iz jetre do ćelija. Nivo LDL čestica merimo prilikom analize krvi, a s obzirom na to da je broj LDL čestica direktno povezan s brzinom taloženja holesterola u zidove krvnih sudova (što je viši LDL, više se holesterola taloži u sudove), nazivamo ga još i "lošim" holesterolom.

Tekst: Lepa&Srećna