Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji su prvi simptomi osteoporoze i kako je sprečiti

Od osteoporoze najviše obolevaju žene u menopauzi, a u poznim godinama podjednako pogađa i muškarce. Lakše je predupreti nego lečiti pa prevenciju treba započeti već u detinjstva ili adolescenciji...

  Izvor: Foto: Profimedia

Osteoporoza je metaboličko oboljenje kostiju odnosno smanjenje koštane čvrstine, koje povećava rizik od preloma. Najčešće se javlja kod žena u menopauzi, ali u poznim godinama podjednako pogađa i žene i muškarce. Takođe, i neke druge bolesti i stanja, kao i upotreba pojedinih lekova mogu dovesti do obolevanja. 

O tome kako se ova bolest otkriva i leči i da li se može sprečiti, razgovarali smo s mr sc. med. dr Snežanom Novković, fizijatrom- reumatologom na Institutu za reumatologiju KBC Srbije u Beogradu.

– U početku osteoporoza ne boli i nema nikakve simptome, što je jedan od osnovnih razloga kasnog postavljanja dijagnoze. Međutim, u poodmaklom stadijumu klinička slika se ispoljava u vidu čestih preloma, čak i pri najmanjoj sili. To mogu biti prelomi nadlaktice, podlaktice, kuka, butne kosti ili potkolenice, koji se lako dijagnostikuju. Nasuprot tome, osteoporotični prelomi kičmenih pršljenova ponekad se otkriju tek posle više meseci ili godina. Najčešći simptomi su bol u leđima i deformitet kičme.

Više: Kako kobinovati terapiju za osteoporozu.

Bol nastaje iznenada, često prouzrokovan naglim pokretom kao što je saginjanje, podizanje tereta ili rotacija kičme. Može se širi prema prednjoj strani grudnog koša, abdomenu ili duž udova, a bol prolazi posle nekoliko nedelja. Zbog deformacije kičmenih pršljenova koje nastaje nakon preloma, javlja se kifoza kičme i smanjenje telesne visine. Bol svih kostiju je retka, a između preloma većina bolesnika nema tegoba. Tok bolesti nije moguće predvideti, od jednog do drugog preloma može da prođe i po nekoliko godina – objašnjava dr Snežana.

Zbog neispoljavanja kliničkih simptoma, više od polovine žena sa osteoporozom ostaje bez dijagnoze. 

– Za sada glavna metoda za postavljanje dijagnoze je merenje mineralne koštane gustine DXA metodom (osteodenzirtometrija).  Takođe, od velikog značaja su i dobro uzeta anameza i klinički pregled, što je i polazna tačka za sve druge dijagnostičke postupke. Time otkrivamo faktore rizika koji ukazuju na potrebu daljeg ispitivanja bolesnika, a to su: starost, pol, prethodni prelom u odraslom dubu, prelomkuka kod srodnika prve linije, upotreba glikokortikoida, pušenje, više od tri čaše odnosno čašice alkohola dnevno, kao i prisustvo nekih bolesti koje deluju na koštanu čvrstinu – objašnjava naša sagovornica.

Na sledećoj strani pročitajte kako predupreti osteoporozu i kako je lečiti.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije