So ima tendenciju da se zadržava u organizmu, ali je takođe neophodna za dobro funkcionisanje celog tela. Preterana upotreba soli dovodi do raznih poremećaja u organizmu, do skupljanja tečnosti u organizmu, što izaziva visok krvni pritisak. Dolazi do opterećenja srca, a vremenom, se povećava rizik od srčanih bolesti, bolesti bubrega i moždanog udara.

So se nalazi u gotovo svim prerađenim namirnicama. Zato obratite pažnju koliko sendviča sa kobasicom ili sirom pojedete dnevno, koliko često koristite majonez, kečap, konzerviranu hranu, da li dodajete začine u jela.

Ako su ove namirnice svakodnevno prisutne u vašoj ishrani, najverovatnije unosite više soli nego što je vašem telu potrebno. Zato treba pažljivo slušati signale koje vam telo šalje.

Norma soli u ishrani za odraslu osobu je 5 g (oko jedne kašičice) dnevno.

Simptomi koji mogu da ukažu i na prevelik unos soli su:

  • visok krvni pritisak
  • česte glavobolje
  • lupanje srca
  • crvenilo lica
  • mučnina
  • prekomerno znojenje

Umerena količina soli, 2-4 g dnevno, doprinosi održavanju dobrog krvnog pritiska, jer je važna za zapreminu krvi. Nedovoljno unošenje soli u organizam izaziva nizak krvni pritisak, što opet dovodi do glavobolja.

Nutricionisti preporčuju da dodamo so u hranu, a najbolje ujutru. Činjenica je da bubrezi počinju naporno da rade kasno popodne (18:00-19:00) i važno je u ovom trenutku ne budu opterećeni dodatnim "porcijama" natrijuma iz hrane. Ali ujutru i popodne, so u ishrani samo će biti od velike pomoći i aktivirati rad organizma. Takođe, ističu da industrijski prehrambeni proizvodi nisu najbolji izvor natrijuma.

Čips
Shutterstock  

Mnogo korisnije su morska, roze i himalajska so, koje za razliku od kuhinjske soli ne sadrže mnogo hlora i često su obogaćene magnezijumom, kalijumom, jodom i drugim važnim materijama.

 Izvor: Lepa&Srećna