Katarakta je vodeći uzrok gubitka vida u procesu starenja, tako bar kažu podaci eminentnog američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Ona pogađa više od 40 miliona Amerikanaca starijih od 40 godina, a evo koji su simptomi ove bolesti i kada je vreme za operaciju.

Katarakta nastaje kad očno sočivo koje se nalazi iza dužice oka postane zamućeno. Tada je zamućena i slika koju osoba vidi, oko postaje osetljivo na svetlo i odsjaje.

Predmeti koji su u vidnom polju izgledaju kao da su u nekom oblaku, osobe se žale da sve vide kao "kroz dim".

Neko vreme naočare mogu da pomognu kod ovih tegoba. Međutim, ako dioptrija mora sve češće da se menja, to može biti simptom upravo katarakte.

Noć je naročito izazovna za osobe s kataraktom. Oko je tada posebno osetljivo na svetla i sjaj. Oko izvora svetla se vidi neka vrsta "aure" i ona otežava jasan vid.

katarakta 2-min.jpg
Shutterstock  

Sa druge strane, potrebno je sve više svetla za svakodnevne aktivnosti. Ako primetite da, uz jače naočare, sve češće koristite i jače sijalice, razlog je možda katarakta.

Osobe čiji je posao ili hobi povezan s bojama mogu ranije da primete tegobe koje ukazuju na kataraktu. Naime, oni vide slabije boje, ponekad su one samo bleđe, a nekad sve imaju žućkastu nijansu.

Ako se javlja dupla slika na oba ili na jednom oku, to može biti simptom katarakte. Mada se promene na očnim sočivima javljaju već od četrdesete godine, obično se katarakta razvija od šezdesete pa nadalje. Prosečno vreme operacije je oko 70. godine života.

Tokom operacije, hirurg načini mali rez i zameni prirodno sočivo veštačkim, izabranim za konkretnog pacijenta.

Nema dokazanih načina da se spreči katarakta ili uspori njen razvoj. Međutim, doktori savetuju redovne preglede očiju, zdravu ishranu i prestanak pušenja. Preporučuje se i stalna zaštita naočarima za sunce.

Tekst: Lepa&Srećna