Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SIMPTOMI LIČE NA PREHLADU, A NIJE NI KORONA NI GRIP: 3 bolesti od kojih boli grlo, curi nos i raste temperatura

Autor Jasmina Glišić

Pored prehlade, gripa i korone, i neke druge bolesti imaju slične početne simptome.

 zena kaslje.jpg Izvor: Shutterstock

Bol u grlu, zapušen nos, kašalj, umor i bol u telu su uvek znak za uzbunu, a otkako je zavladala epidemija korona virusa, obično je prva dilema da li je oboleli dobio kovid ili "samo" grip.

Ovo su klasični simptomi obične prehlade, s tim što se kod ove virusne infekcije koja je postojala i mnogo pre kovida 19, simptomi razvijaju vrlo postepeno i ostaju blagi pet-šest dana koliko najčešće traju. Za grip je, kako su mnogi već iskusili ili naučili, karakteristično da se razvijaju naglo i da su praćeni visokom temperaturom.

Korona može imati mnoštvo simptoma, pa se - uz nabrojane - javljaju i jaka glavobolja, umor za koji pacijenti kažu da je "neopisiv", ali i bol u stomaku i leđima.

Međutim, ne treba u startu isključiti i neke druge bolesti, jer početni simptomi mogu da budu vrlo varljivi. Tako, na primer, bronhitis karakteriše umor i plitak dah, kao i osećaj teskobe i bola u plućima. Ova bolest se javlja kad bronhije zahvati upalni proces, a pacijenta muči i bol u grlu, blaži bol u mišićima i glavobolja.

 zenu bole pluca pregled doktora.jpg Izvor: Shutterstock

Kašalj je jak, sa iskašljavanjem šlajma ali i bez njega. Akutni bronhitis traje do tri nedelje, a hronični duže, s tim što se povremeno pojačava i smanjuje.

Respiratorni sincicijalni virus (RSV) napada sistem za disanje, obično napada bebe i osobe u poznim godinama, sniženog imuniteta. Uz kašalj i curenje iz nosa, javlja se i apneja (zaustavljanje daha tokom spavanja), a apetit i aktivnost su znatno smanjeni.

I ovaj virus izaziva upalu grla, kijavicu i temperaturu, kao i plitko i ubrzano disanje. Moguće komplikacije su upala pluća, infekcija srednjeg uha i bronhitis

Upala pluća u početku može imati blage simptome - groznicu, umor, plitak dah. Pacijent se oseća malaksalo, ima ubrzan puls i kašlje. Kašalj može biti suv ili produktivan, a oboleli se jako znoji i može imati groznicu.

Lečenje ovih bolesti se mora sprovesti prema terapiji koju propišu lekari, jer svako maskiranje simptoma može da oteža postavljanje tačne dijagnoze.

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mira

wow...otkrili ste prehladu!

Najnovije