Nivo zagađenosti vazduha u Beogradu okarakterisan je kao opasan po zdravlje stanovnika, a merne stanice koje beleže kvalitet vazduha prikazuju drastično uvećano prisustvo PM čestica. Zagađenost vazduha utiče na zdravlje svih kategorija stanovništva, a posebo za osetljive grupe kao što su trudnice, deca, hronični bolesnici i starije osobe. 

Borislav Kamenov doktor medicinskih nauka iz oblasti imunologije i eksperimentalne hematologije za portal "Lepa& Srećna" tvrdi da nijedan organ ili organski sistem u čovekovom organizmu nije pošteđen štetnog uticaja otrova iz spoljne sredine.

"Zagađenje vazduha je jednako štetno kao trovanje hranom, da li otrov uđe preko pluća ili preko usta, nije bitna razlika. Zagađenje vazduha ne samo da oštećuje pluća, već i sve druge organe i pravi hronične bolesti - neko će da dobije astmu, neko će da dobije hroničnu plućnu bolest, povišen priritisak, oštećenje srca, autoimune bolesti... Kada kašaljemo znači da je odmakla stvar. Maska ima slab efekat. Kada nosite masku imate manjak kiseonika", rekao je za naš portal doktor Kamenov koji je i istakao da jak imunitet od presudne važnosti za zdravlje organizma.

Dnevni horoskop za 11. novembar
Shutterstock  

"Pravilna ishrana je višestruko značajna, prvo nam donosi dovoljnu energiju, dovoljnu količinu belančevina, masti, ugljenih hidrata i vitamina. Kiseli kupus je savršen jer nema hemiju. On je izvor probiotskih bakterija koje popravljaju naš imuno sistem. Možete ga jesti u kojim god hoćete količinama, ali svežeg. Kuvanjem se ubijaju dobre bakterije", kaže doktor Kamenov i ističe da se mastimo ne od slanine već od mleka i mlečnih proizvoda", rekao je doktor.

Izvor: Lepa&Srećna