Hipotiroidizam je stanje u kojem nedovoljno aktivna štitna žlezda ne stvara dovoljno tiroidnih hormona, što vodi do daljih zdravstvenih poremećaja.

Štitna (kako je odomaćeno u narodu) ili (medicinski pravilnije) štitasta žlezda se nalazi se u prednjem delu vrata ispred grkljana i dušnika, a ima oblik štita ili leptira sa raširenim krilima. Najvažniji hormoni kojima ona reguliše metabolizam su tironin i tiroksin. Tiroida proizvodi i hormon kalcitonin, koji učestvuje u regulaciji koncentracije kalcijuma u organizmu.

Ova žlezda reguliše metabolizam organizma tako što ga ubrzava ili usporava pa se zato kaže da neki ljudi imaju "brz" odnosno "spor" metabolizam.

Manjak homona štitne žlezde - hipotiroidizam - dovodi do gojenja upravo zato što se usporava metabolizam. U tom slučaju će terapija hormonima prekinuti nagomilavanje kilograma.

Tiroida može i da poremeti "termostat" u telu, pa se teže podnosi hladnoća, a telesna temperatura pada. To je jedan od znakova na koje obično ne obraćamo pažnju, a može da bude veoma neprijatan i ozbiljan ako se ne preduzmu odgovarajuće mere predostrožnosti. Osobe koje pate od hipotiroidizma su u većem riziku od hipotermije - stanja opasnog po život na niskim temperaturama.

Zbog lošeg funkcionisanja štitne žlezde, može doći do gubitka kose. Endokrinolozi kažu da to nije jedii uzrok, već treba proveriti da li organizmu nedostaje i gvožđa. U menopauzi, "krivac" može biti i nizak nivo estrogena.

Generalno, može doći do nedoumica da li simptomi ukazuju na problem da štitnom žlezdom ili je njihov uzrok menopauza. Dešava se da su i jedno i drugo posredi, pa uvek valja proveriti i nivo hormona tiroide.

Izvor: Lepa&Srećna