Povišen holesterol obično ne daje, sam po sebi, simptome, ali dovodi telo u stanje u kojem se pojave bolesti na različitim organima. Međutim, događa se da baš naslage holesterola izazovu i bolove u nekim delovima tela.

Ukoliko do bola dođe, to je znak da su patološka stanja već zahvatila neke periferne arterije. Simptom na koji morate obratiti pažnju jeste bol u kukovima, butinama ili listovima, a naročito ako se on javlja dok šetate, penjete se uz stepenice ili vežbate. Znak da je upravo suženje arterija uzrok bola je i to što će on prestati čim prestanete sa konkretnom aktivnošću. Ponekad možda morate sačekati par minuta, ali stanje će vam se brzo normalizovati.

Mnogi često pomisle kako su ovakvi bolovi samo "znak starenja". Kako navodi Američko udruženje za borbu protiv holesterola, pacijenti povezuju bol u kukovima sa staračkom ukočenošću, neki misle da ih je "uhvatio išijas". Kad ih zabole noge, posumnjaju i na artritis, a zapravo treba da provere nivo holesterola.

Simptomi koji mogu da ukazuju da je povišen su i:

  • značajno niža temperatura noge u donjem delu ili stopala, u poređenju sa drugom nogom ili drugim delovima tela,
  • usporen rast noktiju ili dlaka na nogama
  • rane koje sporo zarastaju.

Najvažnija razlika u bolu izazvanog suženjem arterija zbog povišenog holesterola u poređenju sa drugim uzrocima jeste što se on javlja u mišićima a ne u zglobovima.

Izvor: Lepa&Srećna