Mleveni šipurak ublažava bolove u zglobovima. To je sasvim slučajno otkrio danski zemljoradnik Erik Hansen, a potvrdile i brojne naučne studije. Naučnici su pronašli da je za smanjivanje bola odgovorna supstanca galaktolipid GOPO. Druge studije su potvrdile da ova supstanca ublažava bolove i da može da umanji razgradnju koštane srži. Idealno je da se mleveni šipurak uzima s mnogo tečnosti, najbolje razmućen u vodi, hladnom mleku i mlečnim proizvodima.

Mleveni šipurak koristi se kao dodatak jelima, a redovnim uzimanjem ovaj prašak smanjuje bol u kostima i čini ih elastičnijim. Šipak je, inače, jedan od najbogatijih izvora vitamina C, ali sadrži i vitamine A, D i E, kao i gvoždje, kalcijum i antioksidanse. Šolja sa tridesetak bobica šipka sadrži onoliko vitamina C koliko i četrdeset pomorandži.