Kašalj i kijavica najčešće su simptomi obične prehlade i lako se leče, piše Lepa & Srećna

Međutim, u nekim slučajevima, može biti i znak da se u vašem domu širi jeziva infekcija - od bubašvaba!

Naime, početkom jeseni, ovi insekti se povlače u kuće, tražeći topla i vlažna mesta na kojima mogu da prežive. Bubašvabe jedu skoro sve: od papira i plastike, preko kože  do ostataka hrane. Za njima po celoj kući ostaju tragove njihove pljuvačke, izmeta i delova tela uginulih buba, a ove čestice sadrže snažne alergene koji kod ljudi izazivaju tegobe. 

Zapušen nos, infekcije sinusa i uha, svrab oko očiju... sve su to moguće reakcije na infekciju od bubašvaba, a ključni savet je da održavate maksimalnu čistoću u kući. Ako primetite tragove u vidu sitnih smeđih mrlja po zidovima, obavezna je primena insekticida.


OTVORITE USTA I POGLEDAJTE SE U OGLEDALO! AKO OVO IMATE, HITNO KOD LEKARA: ovo su prvi simptomi za rak usne duplje

Karcinom usta ili usne duplje najčešće se javlja posle 40 godine života, a evo koji su simptomi i šta uzrokuje ovu smrtonosnu bolest, piše Lepa & srećna.

Rak usta može da se javi u bilo kom delu usne duplje, na jeziku, desnima, usnama, unutar vilice, na krajnicima ili pljuvačnim žlezdama. U ranoj fazi bolesti obično nema jasnih simptoma, a stručnjaci ističu da se redovnim odlaskom kod zubara može otkriti bolest na početku. Simptomi koji ukazuju na karcinom usne duplje su: fleke u ustima ili na jeziku (bele ili crvene) čir ili rane u ustima, otok koji ne prestaje nakon tri nedelje, izrasline i zadebljanja u ustima, bol tokom gutanja, ispadanje zuba bez jasnog uzroka, bol u vilici, rane na krajnicima, osećaj da imate nešto u grlu, mutiranje glasa i bol u vratu i uvetu. 

Najviše su od ove bolesti ugroženi pušači i osobe koje ćesto piju alkohol, pa imaju veći rizik za čak 30 odsto u odnosu na osobe koje izbegavaju ove loše navike. Takođe, karcinom usta uzrokuje i česta izloženost štetnim UV zracima (sunce, solarijum), preterano konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina, gastroezofagealna refluksna bolest ( vraćanje sadržaja iz želuca), humani papiloma virus i izloženost radioterapiji. Ovo oboljenje se najčešće leči tako što se prvo izvrši operacija, a zatim se prepisuje hemoterapija i dodatne terapije kako bi se uništile maligne ćelije.

PROČITAJTE JOŠ: 

ŽENE SU NEKAD MRZELE OVU FRIZURU, A SADA JE APSOLUTNI HIT

KAKO DA SMANJITE RIZIK OD RAKA DOJKE? OVO ODMAH POČNITE DA JEDETE

NEĆETE VEROVATI KAKAV LUKSUZ JE KRALJICA ELIZABETA POKLONILA MEGAN MARKL (FOTO)